Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Pomimo, że czerwone wina stanowią ok. 90% produkcji apleacji Saint-Joseph, to powstają tam również wina białe na bazie odmian marsanne i rousanne. W tym przypadku, dominującą rolę w kupażu ma pierwsza z nich stanowiąc 70% całości. Owoce pochodzą z niewielkiej winnicy usytuowanej na bardzo stromych zboczach wzgórza Côte Diane, którego nazwę można znaleźć na etykiecie wina. Zbiór ręczny, a wydajność, zgodnie z przepisami apelacji, nie większa niż 40hl/ha. Po fermentacji, którą poprzedziła krótka maceracja na skórkach, wino dojrzewało przez 6 miesięcy w dębowych beczkach, a następnie kolejne 4 miesiące już w butelce. W kieliszku prezentuje bladozłotą barwę z zielonkawymi refleksami. Nos złożony, intensywny, z dominacją aromatów spod znaku cytrusów, głogu, kwiatów akacji, prażonych migdałów i wanilii. W ustach daje znać o sobie świeżość i wielowarstwowość marsanne, znakomita równowaga pomiędzy owocowością i kwasowością oraz subtelność rousanne. Świetne wino do pieczonego indyka, cielęciny i miękkich serów.