Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Flagowe wino producenta Cave Saint-Desirat. Wyprodukowane zostało z winogron odmiany syrah pochodzących z 8ha winnicy usytuowanej na bardzo stromych, południowych stokach wzgórza Brunieux. Wydajność z hektara rzędu niespełna 35hl gwarantuje najwyższą koncentrację i jakość owoców. Cechą szczególną tego wina jest dojrzewanie w wyłącznie nowych beczkach z francuskiego dębu z lasów Allier i Nievre przez 10 miesięcy. Przed zabutelkowaniem wino nie było ani klarowane, ani filtrowane. W kieliszku przybiera gęstą i ciemnorubinową suknię z karmazynowym połyskiem. W nosie dominują intensywne aromaty dojrzałych, przetworzonych owoców i przypraw, z akcentem fiołkowym i waniliowym w tle. W ustach pełne i skoncentrowane, niepozbawione świeżości. Taniny wyraźne, lecz miękkie. Finisz długi i mineralny za sprawą granitowego podłoża. Rekomendowane w połączeniu z czerwonym mięsem w pieprzowym sosie i dojrzałymi serami.
Dobre wino, ale za tą cenę można zamówić lepsze.
Polecam, bardzo dobry balans!
Wspaniałe wino. Nie zrobię lepszej jego charakterystyki niż ta na stronie, więc napiszę tylko, że sprawia, iż naprawdę można zakochać się w północnym Rodanie. Oceniam na 9*, bo 10 zachowuję na Petrus i inne „gwiazdy” jeśli będzie mi dane ich spróbować. Polecam nie dekantować, tylko obserwować stopniowy rozwój aromatów i smaków w czasie po otwarciu butelki.