Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Saint-Emilion to miejsce na tyle szczególne dla win z Bordeaux, że doczekało się własnej, niezależnej klasyfikacji, a status Grand Cru Classe posiada zaledwie 80 najlepszych producentów. Wśród nich jest Chateau de Pressac – 40-hektarowa posiadłość z winnicami pokrywającymi południowe stoki w pobliżu Saint Etienne de Lisse. Jak to na prawym brzegu, w kupażu dominuje merlot (ok. 69%), a skład uzupełniają cabernet franc (ok. 18%), cabernet sauvignon (9%) i carmenere (1,5%). 3-krotna selekcja gron i fermentacja jabłkowo-mlekowa w nowych beczkach to już w zasadzie gwarancja wysokiej jakości. Tę potwierdza najpierw elegancki nos z aromatami wiśni, jeżyn jagód i czarnych porzeczek w towarzystwie przypraw korzennych i leśnego podłoża. W ustach do głosu dochodzą zdecydowane, ale nienachalne taniny. Wino o przynajmniej 15-letnim potencjale do przechowywania. Będzie pasować do twardych, długo dojrzewających serów oraz wołowiny w ciemnym sosie.