W tym zestawie spotykają się tytuły od gigantów winiarstwa Południowej Ameryki. Sąsiedzi graniczący wzdłuż kordyliery Andów to czołowi producenci całego Nowego Świata. Z Chile mamy wina od Santa Inés: białe chardonnay oraz czerwone syrah i tak typowe dla tego kraju carmenere. Możemy porównać te butelki z argentyńskim sauvignon blanc, pinot noir i malbekiem. Z zestawem możemy przenieść się na chwilę do odległych krain, dolin Regionu Centralnego i Mendozy. Wina możemy podawać do ryb i owoców morza – białe lub do cięższych mięs i ciemnych sosów – czerwone.
Dolinę Limari charakteryzuje dość chłodny klimat w stosunku do innych regionów kraju. Biorąc również pod uwagę gliniasto-wapienne podłoże, uprawa i produkcja chardonnay wydaje się tam w pełni uzasadniona. Grona pochodzą z kilkunastoletnich krzewów pochodzących z pojedynczej winnicy i zbierane są zwykle w drugim tygodniu lutego. Wino przeszło fermentację w używanych beczkach z dębu francuskiego, a następnie tylko częściowo fermentację malolaktyczną. Łącznie 12 miesięcy w dębie. Wino jest jasno-złotej barwy, o aromatach dojrzałych cytrusów, jabłek i gruszek połączonych z cięższymi, ale nie przytłaczającymi nutami dymnymi, maślanymi i mineralnymi. W ustach bardzo dobry balans oraz trwały, lekko słony, mineralny posmak. Można podać do ryb w sosie, skorupiaków czy np. ravioli.
Choapa Valley to jeden z najmłodszych regionów winiarskich w Chile, zlokalizowany w najwęższej części kraju, gdzie na kamienistym podłożu między Pacyfikiem a Andami, znakomite siedlisko znalazła odmiana syrah. Wino powstało z owoców pochodzących z konkretnej parceli wyselekcjonowanej na podstawie jakości i intensywności smaku. Dość ciemna, rubinowa suknia roztacza ciepłe aromaty jagód, czarnej porzeczki i wiśni podkręconych pieprzno-korzennym zabarwieniem będącym rezultatem dojrzewania przez 14 miesięcy w używanych beczkach z dębu francuskiego. W ustach jest gładkie, przełamane dobrą kwasowością i dyskretną taniną. Smaczny, długi i nieco pikantny finisz. Podawać w temperaturze 16-18 stopni C. Idealnym połączeniem będzie np. Beef Wellington.
Przystępne, owocowe i ciepłe carmenere z doliny Maipo – regionu, w którym wytwarza się jedne z najlepszych win chilijskich głównie na bazie czerwonych odmian francuskich. Wysokość kilkuset metrów n.p.m., duża amplituda temperatur oraz wpływ Andów i Pacyfiku wpłynęły bardzo korzystnie na jakość i złożoność wina. Suknia rubinowa z fioletowymi refleksami. Bogaty nos obfituje w owocowe aromaty, aronii, wiśni, żurawiny oraz liści czarnej porzeczki. W ustach precyzyjne, czyste, świeże i soczyste. Aż chce się pić samo, ale w towarzystwie wędzonych wędlin, czy czerwonego mięsa zaprezentuje się równie dobrze.
Winogrona pochodzą z ekologicznych upraw położonych w Uco Valley, w najwyższych partiach Tupungato. Dla zachowania świeżości, sauvignon fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie układało się przez 4 miesiące w butelce. Przywdziało jasnożółte szaty z zielonkawym odcieniem. W zapachu nęci tropikalnymi nutami cytrusów. W ustach już nie tak delikatne, co daje ciekawy efekt. Do głosu dochodzą grejpfruty, brzoskwinie, limonka i kiwi. Czysta i miła dla podniebienia struktura, w której kwasowość buduje świetny potencjał do łączenia z owocami morza i rybami.
Soczysty owocem, elegancki garbnikiem i nieskomplikowany, autentyczny, taki właśnie powinien być argentyński malbec. Ten od Bousqueta może być wzorcowy! Sadzony ręką francuskiego winiarza w piaszczystej glebie Tupungato, już po kilku latach pokazał klasę, a dziś, po kilkunastu, jest w coraz lepszej formie! Wino jest harmonijne, subtelnie wsparte beczką, skupia się na ekspresji owocu. Purpurowa suknia, lekko przydymiony nos odsłania nuty pestkowe śliwek, czereśni i wiśni. W ustach żywy, soczysty, lekko ściągający. Liczne nagrody zasłużone.
Śmiały eksperyment ekologicznej uprawy delikatnego pinot noir w gorących i suchych piaskach Tupungato. Wino wyraźnie ukształtowane przez 6-8 miesięcy dojrzewania w nowych beczkach z francuskiego dębu. Głęboka, rubinowa suknia o widocznej gęstości. Bukiet intensywny, pokazuje zarówno sporo owocu, głównie słodkie czereśnie, śliwki w odcieniu powideł, jak i gamę tostową, z ziarnem kawy i tytoniem na pierwszym planie. W smaku jest dość krągłe, wsparte na delikatnych taninach, atak przynosi słodycz, środek orzeźwienie. Finał gładki.