Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Flagowe wino rodzinnej winiarni z sielankowej Toskanii. Najszlachetniejsze grona sangiovese uzupełnione rasowym cabernet. Dojrzewało najpierw kwartał w kadziach stalowych, dalej przez piętnaście miesięcy w lekko wypalonych beczkach z dębu francuskiego. Jest złożone i pełne. W bukiecie przetwory z leśnych owoców, zioła i elegancki tytoń z cedrem. W ustach gęste i gładkie, garbnikowe, ale nie bez orzeźwienia. Ma kilkuletni potencjał rozwoju. Będzie pasować zapewne i do ciemnych mięs pieczonych, lub grillowanych i do serów, najlepiej włoskich, jak pecorino i caciotta.
Toskania to region znany każdemu miłośnikowi wina. Jej południowe krańce, choć mniej rozpoznawalne, kryją prawdziwe perły. Wino Chimera Caletra to synonim słońca, dbałości o szczegóły i pasji właściciela. W tym sangiovese nuty owoców leśnych przeplatają się aromatami ziół, tytoniu i czekolady tworząc pełne, złożone wino. Świetnie sprawdzi się do pieczonych mięs i ciężkich serów, najlepiej zaserwowanych przez włoską mammę!
Małgorzata Sułek-Rak
Manager ds. Rozwoju Sieci Franczyzowej
Poprosiłem o wino, które jest i cierpkie i wytrawne i takie dostałem! Bardzo mi smakuje. Na codzien kupuję wina stołowe ale po to będę z pewnością sięgał. Dla mnie rewelacja, 10/10.
Bardzo ciemna barwa, zapach skóry, jagód i wanilii. Ciężkie, cierpkie (bardzo cierpkie) wino. Garbniki, skóra i dąb; bardzo długi finisz. Bardzo ciekawy smak ale nie przypadnie do gustu każdemu dla mnie super.
Dla mnie bardzo ciekawe.
Dobre wino zwłaszcza do obiadu,postaram się go jeszcze zamówić.
Bardzo dobre wino. Z pewnością do niego wrócę.