Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Flagowe wino rodzinnej winiarni z sielankowej Toskanii. Najszlachetniejsze grona sangiovese uzupełnione rasowym cabernet. Dojrzewało najpierw kwartał w kadziach stalowych, dalej przez piętnaście miesięcy w lekko wypalonych beczkach z dębu francuskiego. Jest złożone i pełne. W bukiecie przetwory z leśnych owoców, zioła i elegancki tytoń z cedrem. W ustach gęste i gładkie, garbnikowe, ale nie bez orzeźwienia. Ma kilkuletni potencjał rozwoju. Będzie pasować zapewne i do ciemnych mięs pieczonych, lub grillowanych i do serów, najlepiej włoskich, jak pecorino i caciotta.
Toskania to region znany każdemu miłośnikowi wina. Jej południowe krańce, choć mniej rozpoznawalne, kryją prawdziwe perły. Wino Chimera Caletra to synonim słońca, dbałości o szczegóły i pasji właściciela. W tym sangiovese nuty owoców leśnych przeplatają się aromatami ziół, tytoniu i czekolady tworząc pełne, złożone wino. Świetnie sprawdzi się do pieczonych mięs i ciężkich serów, najlepiej zaserwowanych przez włoską mammę!
Małgorzata Sułek-Rak
Manager ds. Rozwoju Sieci Franczyzowej