Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Wybitny supertoskan, który dumnie dźwiga sztandar rodzinnej winnicy Chioccioli. Winogrona uprawiane są w samym sercu obszaru Chianti Classico: Gaiole Chianti a Quercegrossa. Na jakość owoców sangiovese i caberneta składają się między innymi starannie przeprowadzane zielone zbiory, które pozwalają pozostałym na krzakach gronom dojrzewać w pełni toskańskiego słońca. Właściwe zbiory odbywają się pod wprawnym okiem doświadczonych winiarzy z rodziny Chioccioli. Zebrane grona przechodzą przez dwa stoły do sortowania, dla zapewnienia najwyższej jakości. Fermentacja odbywa się w otwartych kadziach. Po długiej maceracji „na skórkach“, wino przelewa się bezpośrednio do beczek z francuskiego dębu, gdzie dojrzewa przez następnych 18 miesięcy. Po zabutelkowaniu, wino harmonizuje kolejne 6 miesięcy. Chociaż taki scenariusz przechodzi wiele win z Toskanii, to jednak tylko nieliczne – tak, jak to – korzystały z ogromnego doświadczenia i kunsztu Stefano Chioccioli, spod którego ręki wyszło bodaj najwięcej włoskich win ocenionych na 100 punktów przez najważniejsze periodyki winiarskie. Wino posiada niezwykłą tożsamość, która przypisana jest do siedliska. Pierwsze akordy jego osobowości rozbrzmiewają w intensywnym, eleganckim i wyrafinowanym bukiecie. Od pierwszego zakręcenia kieliszkiem toczy się kapitalna gra pomiędzy skojarzeniem z dojrzałymi wiśniami, jagodami, porzeczkami i świeżymi przyprawami. W ustach zachwyca smukły atak słodkich tanin, gęstość owocu zespolona z wyraźnie ziołowymi nutami. W finale konsekwentnie udowadnia swoją wielką klasę.