Zestaw dla miłośników Włoch. Znajduje się w nim sześć wytrawnych win: dwa białe, trzy czerwone i jedno różowe. Trzy z nich (z Volunte w nazwie) pochodzą od The Wine People – firmy, która zgarnia mnóstwo nagród za butelki produkowane w szesnastu winnicach w całej Italii. Z ich bogatego portfolio wybraliśmy codzienne wina z Apulii, Wenecji i Sycylii. Doskonałe dla ochłody i w towarzystwie włoskiej kuchni z owocami morza, pizzą, makaronem i pomidorami w rolach głównych.
Kolejne trzy to pozycje bardziej wyjątkowe, które wywołają dużo pozytywnych emocji. Mamy tutaj wina reprezentujące północną część Półwyspu Apenińskiego. Z okolic Wenecji pochodzą pełne i bogate chardonnay oraz przypominający ripasso kupaż cabernet z merlot. Pierwsze sprawdzi się do zup lub ryb, a drugie doskonale podkreśli smak dziczyzny. Jest też soczyste i delikatnie taniczne, dobre do serów pinot nero z Górnej Adygi. Kompilacja tych sześciu win w dużym skrócie ukazuje różnorodność włoskiego winiarstwa.
Odważna propozycja niewielkiej rodzinnej posiadłości z okolic Werony. W kieliszku nęci ciemna, mocno wysycona barwa. W bukiecie dominują nuty dymne z tytoniem na pierwszym planie, ozdobionym słodkimi rodzynkami i wędzoną śliwką. W ustach dość ciężkie, równo rozłożone akcenty cynamonowo-kakaowe z pełnym ciałem mocno dojrzałych wiśni, ciastek kawowych i… suszonego mięsa. Ciśnie się na usta porównanie z walorami dobrej klasy ripasso. Jak wieści nazwa - prawdziwie „emocjonujące”. Doskonale podkreśli smak dziczyzny i baraniny.
Bogate i eleganckie, jak przystało na wenecką arystokrację, chardonnay bez posmaku dębowego. Dojrzewało długo na osadzie drożdżowym, ale tylko w kadziach stalowych. Wino ma stonowaną, słomkową barwę, o widocznej gęstości. Bukiet klasyczny dla tej burgundzkiej odmiany, intensywnie owocowy. Wyczuwa się jabłka odmiany koksa, brzoskwinie i cytrusy, oraz wątki kwiatowe. Łagodne i pełne na języku, o miodowej fakturze i rześkiej końcówce. Doskonale sprawdzi się w towarzystwie niskokalorycznych przystawek, zup, dań warzywnych, także z dodatkiem jaj.
Pinot noir spod Dolomitów to interesujący miks wpływów włoskich i austriackich (stąd nazwa blauburgunder) na doskonałym, wapiennym siedlisku. Łączy w sobie świeżość odmiany z korzenno-mineralnym charakterem siedliska. Leżakowało wprawdzie blisko pół roku, ale w wielkich beczkach, które nie oddziałują zbyt intensywnie na trunek. Dominacja soczystej owocowości pod delikatnym wpływem dymu i skóry. Wyczuwa się maliny i jeżyny, owoce czarnego bzu i czereśnie. Pojawiają się też zapachy przyprawowe, takie jak estragon i listek laurowy. W ustach świeże dzięki ożywczej kwasowości przy tym delikatnie ściągające. Warto próbować z serami.
Volunte Pinot Grigio Blush to piękna nazwa dla różowego wina. Czyż nie? Tym bardziej cieszy, jeśli z butelki wyziera wino w kolorze rozkwitłej fuksji. Charakterystyczna owocowość układa przepięknie świeży bukiet. Na podniebieniu jest jedwabiste i gładkie. Trudno uwolnić się od skojarzeń z malinami i poziomkami. Jest smacznie, lekko i przyjemnie. I to wystarczy, by zabrać je na randkę. A nawet dwie. Umili konsumpcję owoców morza i łososia.
Volunte Primitivo to udana próba połączenia tradycji przypisanej Apulii i nowej fali producentów korzystających przy produkcji wina z najnowocześniejszych zdobyczy techniki. Taki mariaż zapewnia winu typowość szybko dojrzewającej odmiany primitivo i wysoką, ściśle kontrolowaną, jakość. Ekstrakcja koloru to efekt częstego przepompowywania moszczu. Efekt w postaci wysyconej, ciemno-czerwonej barwy daje wrażenie wina przesyconego owocem. Nie inaczej jest po kontakcie z soczystym w wyrazie bukietem pełnym jagodowych nut. W smaku, w przyjemny sposób, nienachalnie konfiturowe. Znów wraca skojarzenie z jagodami, śliwkami i soczystością malin. Wino układa się w ustach gładko, wręcz jedwabiście. W finiszu pozostawia wrażenie starannej kompozycji, której siłą jest harmonijność. Równie dobrze podkreśli walory duszonych, mocno przyprawionych mięs w pomidorowym sosie, jak i pieczonego kurczaka, czy wątróbek drobiowych.
Ręczny zbiór obu odmian w czasie ich najlepszej dojrzałości. Przyjaźnie złocista barwa kusi by zanurzyć nos w kieliszku. Roztacza przyjemne zapachy owoców tropikalnych. Podobnie w ustach, wino jest rześkie i zrównoważone. Nie brakuje mu ciała i wigoru młodego wina na co dzień. Podkreśli smak owoców morza i potrawki z kurczaka gotowanego w sosie śmietanowym.