Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Australijski shiraz to już klasyka światowego winiarstwa i specjalność winiarzy z antypodów. To wino powstało w regionie Clare Valley, w północnej części stanu Australia Południowa, w pasmie Mount Lofty na wysokości 400 – 500 m n.p.m. Jest to więc nieco wyżej niż w słynnej dolinie Barossy. Duża różnica temperatur pozwala wydłużyć okres wegetacji i dzięki temu uzyskać odpowiednią koncentrację, strukturę i kwasowość. Wino dojrzewało przez 18 miesięcy w dębowych beczkach, częściowo nowych. Suknia gęsta o ciemnorubinowym kolorze. W nosie intensywne i zdecydowane aromaty słodkich jeżyn, jagód, marmolady, przypraw, z nutą balsamiczną. W ustach pełne, pikantne, z wyraźnym napięciem tanin i z delikatną słodyczą. Wołowina i jagnięcina stworzą z tym winem idealny mariaż.
Fajne wino. Bardziej łagodne niż oczekiwałam. Polecam. Zamówię jeszcze raz
Bardzo dobre wino, to mało powiedziane. W bukiecie po napowietrzeniu zapachy dymu, wędzonki, dębu przechodzące w dżemowe wiśnie i maliny. W smaku okrągłe, pełne o zrównoważonej kwasowości i miękkich taninach. Długie zakończenie z posmakiem gorzkiej czekolady. bardzo mi smakowało, że kupiłem już kolejną butelkę. Polecam
Doskonałe, orzeźwiajace, nie “przetaninowane”.
Smak tego wina mi przypadł do gustu
Bardzo dobry Shiraz, świeży i orzeźwiający. Smakuje znakomicie.