Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Sycylia kojarzona jest z wysokoalkoholowymi, potężnymi winami. Jednak te ze szczepu nerello mascalese to nie lada gratka dla miłośników lżejszych smaków. Szczep wyjątkowo upodobał sobie chłodniejsze siedliska upalnej Sycylii. Zbiory odbywają się na przełomie września i października. Uprawa całkowicie organiczna. Wino przeszło piętnastodniową macerację, a następnie przez osiem miesięcy dojrzewało w kontakcie z drożdżami. W nosie świeże, owocowe z nutami wiśni, żurawiny i niuansami ziołowymi. W ustach krzepkie, lekkie z wyraźną mineralnością i zaskakująco długim finiszem. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie drobiu, warzyw i dojrzewających serów.