Zestaw zawiera 12 wyselekcjonowanych win tak, by idealnie pasowały na Święta i Nowy Rok. Znajdziemy tu 4 wina białe, 6 czerwonych i dwa wina musujące. Wino półsłodkie będzie idealnym towarzystwem dla ciast i innych słodkości. Cava i Muscat sprawdzą się do wznoszenia toastów oraz podczas celebrowania Sylwestra. Pozostałe butelki podkreślą smak świątecznych potraw. Zestaw cechuje bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Sycylia kojarzona jest z wysokoalkoholowymi, potężnymi winami. Jednak te ze szczepu nerello mascalese to nie lada gratka dla miłośników lżejszych smaków. Szczep wyjątkowo upodobał sobie chłodniejsze siedliska upalnej Sycylii. Zbiory odbywają się na przełomie września i października. Uprawa całkowicie organiczna. Wino przeszło piętnastodniową macerację, a następnie przez osiem miesięcy dojrzewało w kontakcie z drożdżami. W nosie świeże, owocowe z nutami wiśni, żurawiny i niuansami ziołowymi. W ustach krzepkie, lekkie z wyraźną mineralnością i zaskakująco długim finiszem. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie drobiu, warzyw i dojrzewających serów.
https://www.youtube.com/watch?v=uwVjuekmRBE
Śródziemnomorskie grenache z południowego wybrzeża Francji, którego ciepły, suchy i wietrzny klimat sprzyja uprawie zdrowych i w pełni dojrzałych winogron za cenę niskiej wydajności. W tym przypadku jest to 40 hl/ha. Na żadnym etapie produkcji tego wina nie użyto grama siarki, a sama winifikacja ma miejsce w kontrolowanej temperaturze i przez stosunkowo krótki czas w celu zachowania świeżego, owocowego charakteru wina. W kieliszku przybiera czystą, rubinową barwę a nos obfituje w aromaty dojrzałych malin, jeżyn, czarnej wiśni i śliwki, z rozgrzewającą nutą białego pieprzu. W ustach daje o sobie znać owocowa świeżość, gładkie, dojrzałe taniny i całkiem długi, czysty finisz. Nie sprawi zawodu w połączeniu z pizzą, schabowym i tapas. Warto odrobinę schłodzić.
Hiszpańska cava z serca Walencji, gdzie gorące, słoneczne dni i zimne noce stwarzają idealne warunki do uprawy winorośli. Wino powstało na bazie flagowych odmian macabeo oraz chardonnay. Suknia połyskliwa, ze złotymi refleksami i perlistymi bąbelkami. W nosie wino ujawnia intensywne aromaty jabłka, białych kwiatów i migdałów. W ustach do głosu dochodzi słodycz równoważona przyjemną kwasowością. Wino świetnie sprawdzi się jako towarzysz przystawek lub deserów owocowych.
Specjaliści od muscatów ze spółdzielni Frontignan przygotowali orzeźwiające wino z bąbelkami o intrygującej nazwie. Niebieskie brzuchy (fr. les ventres bleus) to przydomek mieszkańców Frontignan, jest wiele wersji tłumaczących jego pochodzenie. Jak choćby dawna tradycja lokalna barwienia tkanin. Wino ma błyszczącą i przejrzystą suknię, i klasyczny, intensywny bukiet kwiatów i owoców tropikalnych. W ustach krągłe, ze świeżością podkreśloną musowaniem. Świetny aperitif, polubi zimne przekąski w rozmaitym stylu. I tak wygra siłą aromatu. Może też być bazą dla oryginalnych koktajli.
Winogrona pochodzą z ekologicznych upraw położonych w Uco Valley, w najwyższych partiach Tupungato. Dla zachowania świeżości, sauvignon fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie układało się przez 4 miesiące w butelce. Przywdziało jasnożółte szaty z zielonkawym odcieniem. W zapachu nęci tropikalnymi nutami cytrusów. W ustach już nie tak delikatne, co daje ciekawy efekt. Do głosu dochodzą grejpfruty, brzoskwinie, limonka i kiwi. Czysta i miła dla podniebienia struktura, w której kwasowość buduje świetny potencjał do łączenia z owocami morza i rybami.
Rasowy riesling reński z wyczuwalnym cukrem resztkowym. Parcele niewielkiej rodzinnej winiarni w okolicy Martinstahl to idealne siedlisko tego szczepu, wypromowane już w średniowieczu przez cystersów ze sławnego klasztoru Eberbach. Piękne i soczyste aromaty dojrzałych owoców, rozpoznawalne są zarówno brzoskwinie i morele, jak i ananasy. W ustach delikatna słodycz, wino kompletne, uniwersalne. Smakuje samodzielnie, ale i w towarzystwie miękkich serów, pasztetów, przystawek.
Muscaty z południa Francji to znakomite wina słodkie, a te z okolic Frontignan cieszą się chyba zasłużenie największą sławą! Chorus urzeka bogatym i silnym aromatem, wzorcowym dla odmiany muscat. Obecne są w nim zapachy miodu lipowego, kwiatów, ziół oraz dojrzałych cytrusów czy nawet skórki pomarańczowej. Zmysłowa przyjemność z samego wąchania! Na podniebieniu zaś wino jest dość zrównoważone: gładkie, świeże przy wrażeniu gęstej słodyczy.
Monte Cascas to projekt skoncentrowany na poszukiwaniu najlepszych siedlisk,odmian winorośli, przez najbardziej doświadczonych winiarzy. Duży nacisk winiarze kładą na wina z lokalnych szczepów, które najlepiej odzwierciedlają charakterystykę poszczególnych regionów winiarskich Portugalii. Casca Wines Colheita Beira Interior DOC Organic White to organiczne, wegańskie wino z mało znanych odmian síria, fonte cal. Wino świeże i mineralne, w którym wyróżniają się nuty owoców cytrusowych i wiciokrzewu. Trzymiesięczne dojrzewanie w beczkach dodają ciała i charakteru. Wino idealnie sprawdzi się jako towarzysz miękkich serów, owoców morza czy makaronu.
Primitivo nie musi być nudne! W nosie wino kusi aromatami czerwonych oraz leśnych owoców. Bez trudu odnajdziemy w nim nuty czerwonej porzeczki, jeżyn oraz suszonych śliwek. W ustach wino jest dobrze zbudowane, intensywne, a słodycz owoców została doskonale zrównoważona kwasowością. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z grillowanymi mięsami czy dojrzewającymi serami.
Aglianico to cichy lider słabo znanego południa Włoch, zapewne najciekawsza odmiana zarówno regionu Basilicata, jak i w Kampanii. Najprawdopodobniej pochodzi z Grecji, a jego nazwa może oznaczać „helleński”. Winogrona rosną na podłożu kredowym i wapiennym. Ich winifikacja przebiega w dużych beczkach dębowych, a dojrzewanie w stalowych kadziach. Wino ma aromat leśnych owoców, jagody borówki, a także nieco tajemnicze nuty balsamiczne i ziołowe. W ustach jest miękkie i ciepłe, może nawet nieco konfiturowe, przy tym ma raczej niewiele garbnika i średnią budowę.
https://www.youtube.com/watch?v=8B3u3S01U24
Kupaż klasycznych dla Bordeaux odmian merlot oraz cabernet franc. Maceracja wina odbywała się w kontrolowanej temperaturze przez 21 dni, dla lepszej ekstrakcji koloru i tanin. Po zakończeniu maceracji i fermentacji wino dojrzewało w beczce przez okres trzech miesięcy, zyskując dodatkową krągłość i aromaty ciemnej czekolady oraz wanilii. Owocowy charakter spod znaku czerwonej porzeczki, malin pojawia się zarówno w nosie, jak i na podniebieniu. Taniny są gładkie, kwasowość ułożona - kwintesencja dobrego Bordeaux. Podawać z grillowanymi mięsami oraz dojrzewającymi serami.
Winnice leżą w dolinie San Millán, skąd pochodzi najstarszy zapis języka kastylijskiego, Glosas Emilianenses z X wieku, którego fragment ozdabia kapturek na szyjce butelki. Ręczne winobranie oraz tradycyjna winifikacja z dojrzewaniem w dębie amerykańskim przez rok. Jawna beczkowa słodycz na planie pierwszym, marcepanowo sezamowa. Dalej jeżyny, leśne owoce z cukrem i śmietaną, śliwka i czarna oliwka. Trochę balsamiczno dymne, tytoniowe, klarowne na języku, dość tłuste alkoholem i glicerolem, z wyraźną goryczką i okiełznanym garbnikiem zachowuje nieco rustykalny, autentyczny charakter. Można polubić popijając dania z drobiu.