Jak porównać szczep cabernet sauvignon z merlot bez wychodzenia z domu? Z zestawem „Czerwona szóstka” oraz naszym webinarem jest to możliwe. Wybraliśmy sześć nietypowych win, które pozwolą na postawienie pierwszych kroków w świecie winiarskich różnorodności podczas degustacji w domowym zaciszu.
W trakcie spotkania online będziemy wspólnie degustować sześć win czerwonych, a wśród nich znajdą się wina z RPA, Argentyny, Chile, USA i Francji. Porównamy wina na bazie szczepów cabernet sauvignon i merlot z pięciu winnic, a na przykładzie Domaine Bousquet porównamy oba szczepy od jednego producenta.
Masz już zestaw w domu? Zapisz się na webinar „Cabernet Sauvignon vs. Merlot” w piątek, 12.03 o godz. 18:30.
Zamów i opłać zestaw do piątku, 05.03.2021 do godziny 15:00, aby otrzymać go przed naszą transmisją. Jeśli nie zdążysz nie przejmuj się, zapisanie się na webinar umożliwi Ci oglądanie nagrania później (będzie dostępne przez 48 godzin).
Klasyka kalifornijskiego winiarstwa w swoim typowym wydaniu, czyli słoneczny cabernet o intensywnym aromacie i zdecydowanym smaku. Nos obfituje w nuty dojrzałych wiśni, śliwek, fiołków i suszonych owoców wzmocnionych wyraźnie wyczuwalnymi aromatami wanilii i czekolady pochodzącymi z dębowych beczek. Na podniebieniu dzieje się dużo. Jest wyraźna, ale nieostra tanina, przyjemna i łagodząca kwasowość oraz gładki, soczysty i konsekwentny finisz dając w rezultacie bardzo pijalne wino, które powstało właśnie po to by się nim cieszyć bez zbędnego namaszczenia.
Bordoski szczep o chyba najlepszej recepcji na południowoafrykańskiej ziemi! Poza typową dla siebie owocową energią zyskuje tu głębię i dobrą strukturę. Silny bukiet ciemnych owoców z dodatkiem kawy, po chwili uwalnia wiśnie w gorzkiej czekoladzie. A na podniebieniu miękkość, miękkość i jeszcze raz soczysta śliwka i porzeczka. Warto spróbować do sera takiego jak gruyere, albo cieszyć się swobodnym popijaniem wartościowego merlota.
Choć południe Francji to nie bastion merlota, odmiana ta w winnicach La Bastide, uprawiana na kamienistej glebie, w słońcu Langwedocji daje esencjonalne wino. Pełne młodzieńczego wigoru, a równocześnie gładkie i treściwe. Zebrane winogrona chłodzi się i maceruje przez prawie dwa tygodnie jeszcze przed fermentacją, wydobywając z nich esencję koloru i smaku. Wino dojrzewało w kadziach stalowych przez cztery miesiące. Ujmuje skoncentrowanym bukietem o kolorystyce soczystych owoców, jagód i śliwek w szczególności. Na podniebieniu podkreślone miękką taniną. Do polędwiczek znakomite!
Organiczna uprawa winorośli w suchym, andyjskim klimacie na dużej wysokości; merlot to lubi! Do tego długa maceracja i kilka miesięcy w beczce wyciskają z gron wszystko co dobre. Wino ujmuje szczerością aromatów i ładną barwą fioletu. Wyczuwalne słodkie, dojrzałe śliwki i wiśnie z delikatnym akcentem przypraw korzennych. Gładkie na podniebieniu z nerwem żywej kwasowości. Dość długi finisz. Można podać do delikatnie przyrządzonych mięs, sznycli, pulpetów lub przystawek.
Z dalekiego Tupungato w prowincji Mendoza, szlachetny cabernet z odrobiną malbeca. Leżakowały osobno w beczkach dębowych przez ponad 10 miesięcy. Duża koncentracja barwy, ciemnogranatowej, purpurowej, przy tym obfite, gęste łzy. Intensywny nos uwalnia kuszące zapachy: dojrzałe owoce aronii i czarnej porzeczki oraz silne akcenty beczkowe: kawy, kakao i tytoniu cygarowego. W ustach wygładzone, ale wyraźne garbniki i żywa owocowość. Trwały, atrakcyjny posmak powideł i suszonej mięty. Wino godne celebracji!
Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Styl klasyczny dla Doliny Maipo, porównywanej z Bordeaux, ze względu na podobny, choć cieplejszy klimat i optymalne warunki glebowe dla caberneta właśnie. Głęboka, purpurowa suknia. Wśród aromatów obecne są jagody, cynamon i lukrecja. W ataku słodkawe nuty karmelu, ładnie przechodzą w cierpką porzeczkę. Wyważony, zaokrąglony posmak beczkowy.