Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Wina tej kategorii w Hiszpanii to prawdziwy rarytas. Powstają raczej tylko w bardzo dobrych rocznikach i do tego wypuszczane są z bodegi dopiero po pięciu latach. Dojrzewanie obowiązkowo przekroczyło dwa lata w beczkach z dębu francuskiego i trzy w butelkach. Lśniąca suknia w odcieniach rubinowych, z ceglastą obwódką i tendencją do barwy pomarańczowej z upływem lat. Bogaty bukiet rozwija się imponująco. Są tu słodkie nuty owoców, wiśnie w likierze, kompot z suszu, rodzynki i goździki otoczone wanilią, marcepanem i karmelem. W ustach ma świetnie wyczuwalną, świeżą strukturę opartą na kwasowości. Długi finał daje posmak owocowej esencji z korzenną przyprawą do piernika. Wino do dobrej pieczeni, najlepiej soczystej jagnięciny lub do kawałka twardego sera, jak polski rubin czy litewski dziugas.
I znowu Rioja , która nie zawodzi. Wspaniałe wino, bogaty smak, idealne wyważenie garbników.
Bardzo przyjemne wino – to juz kolejne z tej bodegi, ktore nie zawodzi.
Ciężkie. Dobre. Wspaniały zapach. Świetne z serami. Dobra cena.
Tempranillo to Tempranillo – zapach i smak jest nie do wyjęcia. Absolutnie godne polecenia, chociaż na subiektywizm nieco wpływa fakt, iż tego wieczoru była to już moja trzecia butelka (każda inna). Niemniej z tego co pamiętam było bardzo ok. Żeby to potwierdzić sięgnę po nie znowu, ale tym razem zacznę jako pierwsze!!!