Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Szóstka, czyli najsłodsza wersja prestiżowego wina aszú, duma Disznókö. Tradycyjnie powstawało przez dodanie sześciu miar zrodzynkowanych jagód do beczki wina. Inwestycja na długie lata! Klasyczny, zacny rocznik tokajski, najlepszy w dekadzie i porównywany z doskonałym 1993! Grona wcześnie osiągnęły dojrzałość i już we wrześniu przyjęły szlachetną pleśń. Ta nie tylko zmagazynowała słodycz, ale i świetne kwasy owocowe. Wino jest wyraziste i precyzyjne jak ostry szlif diamentu. Barwa bursztynowa. Bukiet pełen kandyzowanych owoców, z wybijającą się skórką cytrynową i konfiturą morelową. W ustach skoncentrowane, kremowe, a jednocześnie niepozbawione zwiewnej lekkości, która równoważy prawie 150 gramów cukru resztkowego. To niezwykłe wino pobudza wyobraźnię. Pasuje do szlachetnych deserów jak roquefort, dobre tiramisu czy crème brûlée. Warto eksperymentować z wędzonym łososiem, kaczką w żurawinie czy pomarańczach. Potencjał dojrzewania liczony na trzy, cztery dekady. Po otwarciu butelki, wino trzymane w lodówce zachowuje świeżość ponad tydzień. Można więc dozować sobie te przyjemności jak najsłodszy lek.