Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
„Kapi”, to ściśle wyodrębniona parcela położona w górnej części południowych stoków należących do Disznókő, na wysokości od 150 do 180 m npm. Unikatowe terroir z wulkanicznymi, gliniastymi glebami zawierającymi elementy żwiru, stanowi wymarzone siedlisko dla przemiany, jaką przechodzi tu furmint. Winogrona dojrzewają dość późno i łatwo przechodzą w „zrodzynkowaną” postać, zachowując przy tym doskonałą kwasowość. Parcela wyraża w sposób najbardziej wyrazisty osobowość furminta aszú, z którą kojarzony jest producent. Ściśle ograniczona produkcja, tylko w najlepszych rocznikach, kiedy winogrona prezentują najwyższą z możliwych jakość. To absolutny top tokajskich win i wizytówka Disznókő. Po kilku latach od zbiorów, barwa rozpoczyna swoją wędrówkę od złocisto-zielonkawej, w stronę coraz to bardziej ciemnej. Bukiet aż kipi od miodu, owoców cytrusowych, gruszek, orzechów, wanilii i przypraw korzennych. W ustach, głębia i harmonia przypisana tylko nielicznym, największym winom tokajskim. Czystość owocu i zespojenie wszystkich niuansów nie pozostawiają wątpliwości, że mamy do czynienia z rocznikiem wybitnym. Na potwierdzenie: 18/20 pkt. przyznane przez Jancis Robinson rocznikowi 2011 oraz 95 punktów od Wine Spectator dla tego samego rocznika.
Samo w sobie stanowi prawdziwą delicję. Warto też połączyć z ciastem biszkoptowym z migdałami i sałatkami owocowymi. Sprawdzi się również do wyszukanych dań z dzikiego ptactwa, kaczki i serów z przerostem niebieskiej pleśni.