Bardzo wytrawne, świetnie rześkie wino o mocnej kwasowości, tokajski as zwany furmint. Trzymane na osadzie drożdżowym przez dwa miesiące, dojrzewało w stalowej kadzi, i tylko gram cukru resztkowego! Ma wielorakie zastosowania kulinarne: po pierwsze, dla fanów wytrawności, sprawdza się w ciepłe dni, do przekąsek lub bez, po drugie i kolejne, do dań delikatnych jak ostrygi, wyrafinowanych jak śledź lub lokalnych jak ruskie pierogi. Kolor bardzo przejrzysty, perłowy i lśniący. Aromat ostry, kwiatowy, z nutami grejpfrutów, świeżych gruszek i białego pieprzu. Paleta soczystych owoców, rześka, mineralna, z nieco słonawym finałem.
Największa niespodzianka ostatniego roku, wytrwany Tokaj!
Bardzo delikatne, piękny jasny kolor, bez dominującego owocowego posmaku. Z pewnością na stałe zagości w naszych zamówieniach.
Jak na mój gust mocno kwasowe, ale ma swój urok.
wino klasa – polecam
Wspaniałe :-)
Jedyny minus to szklany korek.
Ocena oczywiście subiektywna: wino ma warunki, w których oczaruje (start od 8-10 C w górę) przy prostej kompilacji makaronu + pesto bazyliowe sprawdza się, ser twardy też lubi, dobrze podkreśla lub nieco modyfikuje (jak dla mnie w ciekawym kierunku) smaki potraw, ale nie próbowałem z ciężkimi potrawami. Zamówiłem 2 raz i na pewno zamówię ponownie.
Trochę mnie rozczarowało, za mało w nim słońca za dużo deszczu, dobre do ciężkich potraw.
Wino wybitne. Jedno ze smaczniejszych jakie piłem
Wyśmienity Tokaj!!!,szklany korek to miłe zaskoczenie.Jeszcze przed Swiętami zakupię nastepną butelkę.
Polecone w sklepie na święta i faktycznie świetnie nam pasowało, zwłaszcza do pierogów z kapusta i grzybami, super ;)
Bardzo fajne wino!
Wspaniałe wino, pełne akcentów mineralnych, kredowych, pisakowych… Otwórzcie butelkę, gdy ma 12 stopni, pijcie gdy się jeszcze nieco ociepli – nawet do 16-18 stopni!
dobre, godne polecenia
Bardzo rześkie
Oczywiście Disznoko to czołówka win rejonu tokajskiego. Te wspaniałe wytrawne wina o wyczuwalnych mineralnych nutach ( zwłaszcza te z okolic Mad ) mogą konkurować swą klasą z wieloma burgundami. Kto raz spróbuje nowej generacji wytrawnych win tokajskich, ten na pewno będzie do nich wracał. To wina kompletne i uniwersalne.
Bardzo mineralne, gęste wino. Pełne, świetne do łączenia z jedzeniem ale też do picia jako takie. Nie jest to wino lekkie, ma wyrazistość i głęboki smak. Wytrawny Tokaj, do którego chce się wracać.