Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Biała strona wina. W tym zestawie jest aż 12 tytułów z 9 państw – reprezentacja różnych odmian, aromatów i smaków. Z Włoch jest spumante i bianco di custoza z regionu Veneto. Z Portugalii vinho verde oraz Castelo do Sul z Estremadury. Jest też półsłodki riesling z Niemiec i węgierski wytrawny furmint z regionu Tokaj. Francję reprezentuje sauvignon blanc z Doliny Loary. Z Hiszpanii pochodzi Arlanza Dominio de Manciles. Swoich przedstawicieli ma też Nowy Świat. Impetu sauvignon blanc razem z Leydą chardonnay z Chile. Domaine Bousquet chardonnay z Argentyny i aromatyczne sauvignon blanc z Nowej Zelandii. Taki wybór wyraźnie pokazuje jak zróżnicowane i nietypowe potrafią być białe wina. Zestaw doskonały na gorące letnie dni, do picia ze znajomymi czy do łączenia z jedzeniem.
Naprawdę rześkie chardonnay z Argentyny. Dobrą kwasowość uzyskują winogrona w wysoko położonych winnicach podczas zimnych nocy, a z kolei dzienne słońce przydaje im cukru. W winie ta równowaga jest zachowana. Pośród zapachów owoce tropikalne mieszają się z kwiatami i młodym, zielonym jabłkiem. Na podniebieniu świeże z owocowym akcentem brzoskwini. Znakomity aperitif, warto spróbować do kalmarów lub innych owoców morza.
Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough – regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!
Codzienne wino lizbończyków. Pochodzi z przylegającej do stolicy krainy o nazwie Estremadura, której gorący klimat łagodzi wpływ Atlantyku. Winnice położone są na łagodnych wzgórzach. Suknia o słomkowym odcieniu. Przyjemne aromaty kwiatowe dobrze komponują się z delikatnymi nutami cytrusów. Po chwili dołączają też akcenty ziołowe. W ustach wino jest rześkie, średniej budowy. Dobre towarzystwo do dań warzywnych, a także rybnych.
Riesling ekologiczny, do którego produkcji używa się tylko naturalnych środków, zarówno w winnicach, jak i w winiarni. Posiada aż 49 gramów cukru resztkowego na litr, który znakomicie zamaskowała wysoka kwasowość. Kuszące aromaty owoców cytrusowych i miodu. Niezwykle trwałe i wartościowe w ustach. Wino bardzo praktyczne i elastyczne w łączeniu z potrawami. Pasuje zarówno do sałatek owocowych, jak i do kuchni tajskiej, azjatyckich sosów słodko-kwaśnych.
Białe wino z kastylijskiej krainy poważnych win czerwonych. Ma zdecydowanie lekki charakter, młodzieńczego i orzeźwiającego trunku. Taki rześki styl gwarantują lokalne odmiany iberyjskie (popularna viura i albillo) oraz szybka winifikacja w kontrolowanej temperaturze. Przejrzyste i zwiewne, z zielonymi refleksami. Aromaty owocowe to głównie cytrusy, jak limeta, ananas czy brzoskwinia. W ustach subtelna kwasowość i pobudzający smak. Do ryby z gotowanymi na parze warzywami w sam raz.
Vinho verde jak trzeba – synonim rześkości, świeżości i lekkości. Nawet można dopatrzyć się zielonych refleksów w kieliszku, lecz to nie kolor wina dał nazwę całej apelacji, tylko jego młodzieńczy, nieopierzony charakter. Okazuje się, że to mogą być atuty takiego wina jak Vinhas Dariz. Jaśniuteńka, przejrzysta barwa, delikatny, kwiatowy, także nieco roślinny zapach, z niuansami cytryn i innych owoców egzotycznych. No i najważniejsze, doskonałe orzeźwienie, lekko musujące na języku, żywe i przyjemne w smaku. Na każdy słoneczny dzień roku!
Bardzo wytrawne, świetnie rześkie wino o mocnej kwasowości, tokajski as zwany furmint. Trzymane na osadzie drożdżowym przez dwa miesiące, dojrzewało w stalowej kadzi, i tylko gram cukru resztkowego! Ma wielorakie zastosowania kulinarne: po pierwsze, dla fanów wytrawności, sprawdza się w ciepłe dni, do przekąsek lub bez, po drugie i kolejne, do dań delikatnych jak ostrygi, wyrafinowanych jak śledź lub lokalnych jak ruskie pierogi. Kolor bardzo przejrzysty, perłowy i lśniący. Aromat ostry, kwiatowy, z nutami grejpfrutów, świeżych gruszek i białego pieprzu. Paleta soczystych owoców, rześka, mineralna, z nieco słonawym finałem.
Rześkie w stylu białe wino, uniwersalne i bardzo pijalne. Owocowy charakter chardonnay wzbogaciło i zaokrągliło w zapachu dojrzewanie na osadzie. Atrakcyjne aromaty owoców cytrusowych z miodowym akcentem. Sympatyczna i grejpfrutowa w charakterze kwasowość, ożywia i równoważy całość doznań smakowych. Pasuje do niejednej ryby, nadaje się też na aperitif.
Rześkie białe wino na gorące dni, z wyraźnym aromatem cytrusowym. Owocowość spod znaku grejpfruta i mango szybko otwiera się wśród zapachów. Są też niuanse roślinne i agrestowe w tle. Do tego duża świeżość na języku, z lekko cytrynowym posmakiem. Oprócz niezobowiązującego popijania dobrze współgra z sałatkami, okraszonymi pomidorem i bazylią.
Nie tylko na odświętne okazje, lekkie bąbelki włoskie nadają się na aperitif, do przekąsek czy świeżych owoców. Brut wprawdzie tłumaczy się jako wina musujące wytrawne, jednak pewna ilość cukru resztkowego balansuje kwasowość czyniąc takie wino jak Tosti przyjemnie łagodnym. Ma ono jasnosłomkową barwę, ożywioną regularnym musowaniem. Przy tym cytrusowe i kwiatowe, delikatne zapachy. W ustach jest lekkie i orzeźwiające.