Nuragus di Cagliari to maleńka apelacja licząca zaledwie nieco ponad 150 ha winnic zlokalizowanych w okolicach miasta Cagliari. Grona odmiany Nuragus dojrzewały na gliniasto-wapiennym terroir górzystego krajobrazu Sardynii. Oko cieszy delikatna, żółta barwa z zielonkawymi refleksami. Intensywny bukiet ukazuje aromaty brzoskwiń, gruszek, nektarynek i grejpfruta w kwiatowo-roślinnym anturażu. W ustach delikatne i eleganckie z zaznaczoną przyjemną, żywą kwasowością. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 10-12 st. w towarzystwie skorupiaków, ryb i rozmaitych przystawek.
Pierwszy nos to zielone jabłko, później morela. Przyjemny aromat kwaśno – gorzki. W ustach kwiatowe i delikatne. Trochę wyczuwalna biała porzeczka, mocniej gruszka. Dość słodkie.
Bardzo dobre, ciekawe z głębią tonów
Przepiękny bukiet. W smaku niezbyt złożone, ale dobrze zbalansowane.
Możnaby lepiej wydać te pieniądze. Poprawne.
Zachęcamy do spróbowania wina w różnych temperaturach. Dobrze schłodzone może nie pokazać pełni swoich aromatów.
Świetne wino na letnie dni, świeże, lekko cytrusowe, o dobrze wyważonej kwasowości.
Bardzo miła „ciekawostka” z lokalnego szczepu sardyńskiego. Przejrzyste, jasne, nie ostre – bardzo poprawia humor :)))
Polecam. Nie tylko dla ciekawskich rzadkich szczepów i oryginalnych miejsc pochodzenia. Naprawdę bardzo dobre wino. Pomimo łagodnego charakteru pozostawia na języku dłuższą chwilę przyjemny smak. Ma się natychmiast ochotę na następny kieliszek, a potem butelkę. Dla koneserów jest może zbyt „nijakie”, ale nie spodziewajmy sie cudów za tą cenę. Pasuje do każdego posiłku i jako aperitif. Po prostu super.