Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Sardyńska klasyka w bardzo przystępnym wydaniu. Owoce vermentino dojrzewały na gliniasto-wapiennym podłożu pobliskich wzgórz zapewniając im odpowiednią dawkę składników mineralnych. Wyselekcjonowane grona, uprzednio pozbawione szypułek, poddane zostały delikatnemu wyciśnięciu, a powstały moszcz przeszedł 14-dniową fermentację w kontrolowanej temperaturze, aby zachować świeżość i owocowy profil aromatyczny. Ten obejmuje nuty owoców cytrusowych, brzoskwiń, gruszek oraz białych kwiatów. W ustach żwawe, zdecydowane i o solidnej strukturze uzyskanej dzięki kontaktowi z osadem z drożdży. Całość wieńczy długa, delikatnie gorzkawa końcówka charakterystyczna dla vermentino. Wspaniałe wino do owoców morza, smażonych ryb i przystawek.
Najlepsze słowo, które przychodzi mi do głowy podczas degustacji tego sardyńskiego Vermentino, to „satysfakcja”. Jego charakter daje mi dokładnie tyle, ile potrzebuję w ciepłe popołudnie. Lekkie, stylowe i łagodne, ale z mocnym kręgosłupem mineralności i owocowych nut. Kolorem słomkowo-zielonkawym pasuje do letnich dni. Nie za wysoka i zbalansowana kwasowość jest dla mnie zdecydowanie plusem i miłą odmianą. Lista wyczuwalnych w ustach nut to lista zakupów wszystkiego, o czym marzymy w upalny dzień: zielony melon, morela, zielone jabłko, brzoskwinia – piękne owoce na granicy dojrzałości. Smaki jeszcze młodnieją w naszych ustach, więc końcówka, to już zielone migdały z gorzką jeszcze skórką. Innymi słowy – pijąc to wino, myślami uciekam z letniego ukropu do łagodnej wiosny. A w przypadku, gdy nie odpływam w rozmarzeniu, zostaję razem z kieliszkiem przy stole, na którym są owoce morza, grillowana ryba z młodymi, polskimi ziemniakami albo angielskie fish cakes. Potrawy nie muszą być mocno doprawione, posmaku kopru włoskiego i pieprzu dostarczy Vermentino!
Balbina Kościelska
Specjalista ds. e-commerce i obsługi klienta
Lekkie z mocniejszym finiszem, doskonałe na letni, upalny wieczór, jaki był w ostatnim tygodniu sierpnia!! Namiastka Sardynii u podnóża Skrzycznego :-)))
Lekkie i aromatyczne.
Sardynię białą biorę w ciemno
Bardzo dobre, o owocowym smaku, lekkie i przyjemnie aromatyczne.
Po prostu cudo dla lubiących mocniejsze wina pozostawiające lekko cierpki, dłuższy posmak w ustach. Na stałe zawitało w naszej spiżarni, zdecydowanie lubimy do niego wracać. Mocno schłodzone smakuje wspaniale!
Bardzo przyjemne wino na gorące, letnie popołudnie. Nos zdominowany przez słodkie zapachy; białe kwiaty, brzoskwinie, melony. W ustach rześkie, o niezbyt wysokiej kwasowości. Bardzo pijalne. Gorzkawa końcówka przypominająca grapefruita. Cudownie odświeżające.
Dobry wybór na letnie wieczory.
Nie pierwszy i nie ostatni raz sięgnąłem po to wino. Warto:)
Przyjemne lekkie wino, nadaje sie na cieple dni
Znakomicie podkreśla atmosferę kolacji spożywanej w miłym towarzystwie.
Nie będę obiektywny, kocham Sardynię i wszystko co z niej pochodzi😋
Bardzo sympatyczne wino codzienne, świeże i gładko spływające :)))
Sardynia i Vermentino to dobrana para. Polecam.
Polecam