Nasco to bardzo stara odmiana, która występuje wyłącznie na drugiej co do wielkości wyspie włoskiej na powierzchni zaledwie 140 ha, przy czym, w ramach DOC, która powstała w roku 1979 uprawia się jej symboliczne 16 ha! Po fermentacji, przez cały okres dojrzewania wino miało kontakt z osadem z drożdży, którym zawdzięcza swoją strukturę i bogactwo. Suknia jest barwy blado-złotej, a bogaty profil aromatyczny koncentruje się wokół nut karmelizowanych owoców, słodkich przypraw, piżma i białych kwiatów. W ustach bardzo pełne i kremowe z wyczuwalną, migdałową końcówką. Podawać w temperaturze 14 st. do cięższych dań ba bazie owoców morza. Świetne również solo.
Wyjątkowe wino, o pełnym, łagodnym, ale bardzo wyrazistym smaku. Słodki finisz „z pazurem”. Bursztynowo-złota barwa. Bardzo oryginalne wino, które posmakuje nawet zdeklarowanym wielbicielom win czerwonych.
Wspaniałe wino!!! Szkoda tylko, że zdrożało.
Sardeńska rozkosz dla podniebienia.
Rewelacja!!!
Jestem zauroczona tym winem. Wrażenie robi przepiękna złota suknia, która mieni się i zachęca do smakowania. Wino niezwykle pełne, gładkie o praktycznie nie wyczuwalnej kwasowości. W nosie pojawiają się nuty skórzane, ziołowe z odrobiną karmelu. Bardzo piękna opowieść zamknięta w dostojnej butelce wina. Będziemy powracać!