Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Kod produktu: |
|
Bez wątpienia najciekawsze białe wino Sardynii. Vermentino przybyło tu zapewne z Hiszpanii przez Korsykę, ale nie ogranicza się dziś do wyspiarskiego charakteru, bo zyskało na popularności w Langwedocji i na toskańskim wybrzeżu. Wczesne winobranie w gorącym, sardyńskim klimacie pozwala zachować świeżość wina Naeli. Jego złote refleksy pasują do srebrzystej, rybiej łuski, sugerując optymalną, śródziemnomorską kompozycję kulinarną. Wśród zapachów silne nuty owocowe, na pierwszym planie zielone jabłko i ananas. Orzeźwiające w ustach, z delikatną goryczką migdałów. Do przystawek, ryb i owoców morza.