Niezwykłe wino sardyńskie, które powstało w 100% z odmiany barbera sarda, która, jak dowiodły badania ampelografów, nie jest lokalnym klonem szlachetnej, piemonckiej barbery, lecz niezależną odmianą występującą niemal wyłącznie na Sardynii. Terroir winnicy charakteryzuje się suchym kilmatem, gliniasto-wapienną glebą i stokami o średnim i dużym nachyleniu. Po 14-dniowej maceracji, wino trafiło do pokrytych szkłem cementowych zbiorników, w których przeszło fermentację jabłkowo-mlekową, by następnie na 12 miesięcy trafić do dębowych beczek. Suknia jest intensywnej, rubinowej barwy, z fioletowymi refleksami i tendencją do przechodzenia w brunatno-pomarańczowe tony wraz z wiekiem. Nos intensywny, trwały i złożony. Znajdziemy nuty czerwonych porzeczek i wiśni, z akompaniamentem pikantnej nuty cynamonu. W ustach krągłe i słoneczne, z jedwabistą taniną. Pełne i żywiołowe. Za sprawą naturalnie wysokiej kwasowości, wino ma przynajmniej 10-letni potencjał do przechowywania. Doskonałe do pieczonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów.
Bardzo dobre.
Już kiedyś wierszykiem zaskoczyłem Was
Wy w podzięce nagrodziliście mnie
Dziś spróbuję rymem jeszcze raz
Za wspaniałe wina podziękowanie ślę
:)
Lubię takie
10* Wyczuwalny,oprócz akcentów owocowych, smak beczki; głębokie i aromatyczne
Dobre wina.