Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
zawartość alkoholu: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Volnay to apelacja w Côte de Beaune dedykowana wyłącznie winom czerwonym, która słynie z produkcji jednych z najgładszych i najbardziej delikatnych Burgundów. Spośród wszystkich 213 hektarów winnic, zaledwie 34 posiada status Premier Cru. Grona pochodzą z wapiennego podłoża i zbierane są ręcznie. W winiarni następuje rygorystyczna selekcja wyłącznie najbardziej dojrzałych kiści. Owoce poddaje się zimnej, 6-8 dniowej ekstrakcji, po czym następuje spontaniczna fermentacja na rdzennych drożdżach. Następnie, wino trafia na 12-16 miesięcy do beczek z dębu francuskiego. Pierwszą rzeczą, która uderza w tym wspaniałym winie, jest subtelna nuta czerwonej porzeczki. Podniebienie prezentuje skoncentrowaną i cierpką czystość owoców z całą swoją świeżością i werwą. Smukłość i elegancja składają się na delikatną strukturę wina, które jest jednak jędrne i dźwięczne. Sarna, kaczka i perliczka to rekomendowane połączenia kulinarne. Można trzymać przez ok. 10 lat.