Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Kod produktu: |
|
Znakomite wino musujące z argentyńskiej Mendozy. Powstało szampańską metodą i z szampańskich odmian. Mamy tutaj pinot noir i chardonnay w stosunku 75/25, które dojrzewały na wysokości ponad 1200 m n.p.m. na wulkanicznej glebie u podnóża Andów. Wino jest jasnej, łososiowej barwy z żywym i trwałym musowaniem. W nosie pierwsze skrzypce grają aromaty wiśni i żurawiny z nutami cytrusowymi i chlebowymi w tle. Bardzo eleganckie w ustach, kremowe, gładkie, z aromatem skórki pomarańczowej. Najlepiej podawać mocno schłodzone (8-10 stopni) jako aperitif lub do przystawek typu terrina, tartinka, a także do ryb i owoców morza.