Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Winnica, z której pochodzą grona pinot noir liczy sobie ponad 65 lat i usytuowana jest na łagodnych zboczach w słynnej miejscowości Aloxe-Corton. Jej powierzchnia to tylko 0,66 ha, co w połączeniu z niską wydajnością starych krzewów pozwala na produkcję rzędu 900 butelek rocznie. Po fermentacji, wino spędziło 12 miesięcy w częściowo nowych beczkach z dębu franuskiego – rzecz jasna. Suknia koloru jasnego szkarłatu odkrywa całe bogactwo aromatów. Możemy odnaleźć nuty bardzo dojrzałych i przetworzonych śliwek i wiśni, a także subtelne aromaty piwonii i leśnego podłoża. W ustach, do głosu dochodzą jeszcze jeżyny, maliny, wanilia, a także nuty słodkich przypraw w towarzystwie dużej ilości gładkich garbników. Całość składa się na bardzo harmonijne i przystępne wino, które przypadnie do gustu wszystkim fanom eleganckich i delikatnych win. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 15 st. w towarzystwie gulaszu, pieczeni lub jagnięciny.