Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
To wino powstaje w liczbie zaledwie 600 butelek rocznie, a grona chardonnay pochodzą ze starych, przynajmniej 65-letnich krzewów porastających strome, południowe zbocza między Aloxe-Corton, a Sauvigny-Les-Beaune. Zbiera się je ręcznie i nim trafią do prasy, przechodzą wtórną selekcję. Fermentacja odbywa się w beczkach z dębu francuskiego, w których wino spędza kolejne 15 miesięcy. Oko cieszy blado-złota suknia, ale prawdziwa przyjemność zaczyna się kiedy zakręcimy kieliszkiem i uwolnimy całą paletę aromatów począwszy od cytrusów, pigwy, jałowca, a na migdałach kończąc. W ustach daje o sobie znać elegancja i delikatność, która uwypukla wspaniałą głębię i koncentrację, uzyskaną dzięki starym krzewom i bardzo niskiej wydajności. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 13 st. w towarzystwie rozmaitych ryb i owoców morza.