Darmowa dostawa zamówień powyżej 300 zł
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Clos de Vougeot to jedna z najsłynniejszych apelacji burgundzkich, która swoją nazwę zawdzięcza pobliskiej rzece, i której historia sięga aż XI wieku, choć oficjalny status grand cru otrzymała w roku 1937. Tam, na wysokości około 255 m n.p.m., na stokach o południowo-wschodniej ekspozycji dojrzewają owoce pinot noir, z których powstaje to wielkie wino. Zebrane grona fermentują, w zależności od rocznika, 12-16 dni w otwartych zbiornikach, przechodząc najpierw 2-3-dniową, zimną macerację. Następnie wino wędruje do 228-litrowych beczek, z których 1/3 to beczki nowe, i dojrzewa w nich przez 15-18 miesięcy. Wino to wyżyny elegancji, choć należy pamiętać o tym, że szczyt swojej formy osiągnie za około 10 lat. Dominują aromaty czerwonych owoców: malin, śliwek, wiśni, porzeczek z doskonale wplecionym elementem fiołków i leśnego podłoża. Wraz z wiekiem, można spodziewać się rozwoju aromatów przypominających futro, trufle i dziką miętę. Producent zaleca podawanie w temperaturze 16-18 stopni C w towarzystwie dzikiego ptactwa oraz miękkich serów typu Reblochon, Citeaux czy Mont d’Or. Wino ma około dwudziestoletni potencjał do przechowywania.