Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Chardonnay stanowi niespełna 25% upraw w apelacji, która znana jest raczej ze swych win czerwonych, dlatego produkcja tego wina to zaledwie 6000 butelek rocznie. W trosce o jakość, po zebraniu, grona niemal natychmiast transportowane są do winiarni i wyciskane. Po fermentacji, 1/3 wina trafia do nowych beczek, w których spędza 12 miesięcy. Po tym czasie, kiedy wino przejdzie również fermentację jabłkowo-mlekową, łączy się je w jedną całość. Suknia bladożółta, z zielonkawymi refleksami. W nosie, na pierwszym planie owoce cytrusowe, gruszki, brzoskwinie, które uzupełniają eleganckie nuty roślinne i mineralne. W ustach pełne, kremowe i eleganckie. Dobra struktura sprawia, że wino ma przynajmniej kilkuletni potencjał do przechowywania. Sprawdzi się w towarzystwie cięższych potraw na bazie ryb, szparagów w sosie holenderskim i rozmaitych sałatek.