Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
W słynnej miejscowości Gevrey-Chambertin, od której nazwę wzięła prestiżowa apelacja powstają jedne z najdroższych i najbardziej rozpoznawalnych win świata przez wielu uznawanych za wzorcowy przykład burgunda. Proces winifikacji zaprojektowany tak by wydobyć owocowość i cechy charakterystyczne odmiany. Części gron nie pozbawia się zielonych szypułek, w których też zawarta jest osobowość terroir. Po długiej fermentacji wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 12 miesięcy na osadzie drożdżowym. Suknia dość ciemna, rubinowa. W nosie aromaty truskawek, żurawiny, poziomek i porzeczek ze współbrzmieniem nut pochodzących z beczki. W ustach daje o sobie znać solidna struktura i czysty, konsekwentny finisz. Otwarte w ciągu kilku lat pasować będzie do nowoczesnej kuchni, wraz z wiekiem potrzebuje towarzystwa kuchni wykwintnej.
To wino jeszcze długo poczeka na degustację – szkoda by było wypić je już teraz. Niech leży w spokoju i „dojrzewa”, napiszę za kilka lat :)))