Dostawa Same Day Express i Comfort

Dostawa tego samego dnia w Warszawie. Sprawdź!

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł

Odbiór osobisty FedEx

Odbiór osobisty w blisko 4000 punktów FedEX

Dołącz do WG

Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej

Nagrody za polecenia

Nagrody za polecenia znajomym

Outlet win

Kupuj do 20% taniej w outlecie

Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
Restauracje, kawiarnie, sklepy
Wino i prezenty dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl
Jesteś zainteresowany ofertą?
Skontaktuj się z nami!
tel. 668 671 008
sklep@mkondrat.pl
(pon.-pt. w godzinach 9:00-17:00)
Oferta dla firm
Przemysław Jurycki
tel. 668 671 390
oferty@mkondrat.pl
przemyslaw.jurycki@mkondrat.pl

Wino czerwone australijskie

Przepraszamy, produkt Dominic Basket Case Pinot Noir 2018 został wycofany i nie będzie dostępny w naszej ofercie.

Zobacz inne produkty w kategorii Wino czerwone australijskie.

Znaleziono (2)
Wino Claymore To Pimp a Butterfly Shiraz Mataro Clare Valley 2018

Wino Claymore To Pimp a Butterfly Shiraz Mataro Clare Valley 2018

Shiraz to znak rozpoznawczy australijskiego winiarstwa. W tym przypadku wystepuje w towarzystwie szczepu mataro (znanego pod nazwami: monastrell, mourvedre). W kieliszku wino błyszczy...
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
86,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Warszawa - Muślinowa:niedostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Rezerwuj Zielona Góra:dostępny
Wino Claymore The Dark Side of the Moon Shiraz Clare Valley 2020

Wino Claymore The Dark Side of the Moon Shiraz Clare Valley 2020

Australijski shiraz to już klasyka światowego winiarstwa i specjalność winiarzy z antypodów. To wino powstało w regionie Clare Valley, w północnej części stanu Australia...
Dostępnośćduże ilości
111,00 zł
Bydgoszcz:niedostępny
Rezerwuj Katowice:dostępny
Rezerwuj Kraków:dostępny
KRAKÓW – BARAWINO:niedostępny
Rezerwuj Poznań:dostępny
Rezerwuj Warszawa:dostępny
Rezerwuj Warszawa - Muślinowa:dostępny
Rezerwuj Wrocław:dostępny
Zielona Góra:niedostępny

Wino czerwone – co to znaczy?

Wino można klasyfikować ze względu na zawartość cukru albo na kolor. Wino czerwone oznacza, że przyjmuje ono jeden z czerwonych odcieni. Do produkcji wina czerwonego używa się jedynie ciemnych odmian winogron. Za czerwony kolor wina odpowiadają antocyjany znajdujące się w skórce owoców.

Czerwone wino produkuje się często z takich odmian czerwonych winogron jak: pinot noir, cabernet franc czy syrah.

Wino czerwone - często zadawane pytania

Wino czerwone – do czego je podać?

Zazwyczaj wino czerwone charakteryzuje się mocnym, głębokim smakiem. Dlatego najczęściej łączy się je z daniami mięsnymi, aromatycznymi i mocniej przyprawionymi. Przykładowo wytrawne wino czerwone podaje się do pieczonej dziczyzny, gęsiny oraz kaczki. Są to wyjątkowe i stosunkowo rzadkie zestawienia smakowe.

Półwytrawne wino czerwone pasuje do czerwonego mięsa z dodatkiem owoców, np. wieprzowiny i wołowiny. Czerwone wina półsłodkie i słodkie pasują do słodkich deserów czekoladowych, lodów i owocowych ciast.

Wino czerwone – jakie wybrać?

Wino czerwone jest znane na całym świecie i uprawiane w wielu krajach. Wytwarza się je z takich szczepów winogron jak: pinot noir, merlot, cabernet franc czy syrah. W specjalistycznym sklepie z winami, bestsellerami są wina wyprodukowane z cabernet sauvignon, primitivo, monastrell czy lambrusco.

Dużą popularnością cieszą się francuskie, włoskiehiszpańskie wina czerwone. Można powiedzieć, że wina czerwone z tych krajów możesz wybierać niemal bez zastanowienia. Jednak należy pamiętać, że przy wyborze wina czerwonego trzeba wziąć przede wszystkim pod uwagę, do czego ma być podane.

Wino czerwone – ile ma kalorii?

Czerwone wino wytrawne ma minimum 68 kcal w 100 ml. Kaloryczność ta rośnie proporcjonalnie do zawartości cukru. Czerwone wino półwytrawne będzie więc miało minimum 81 kcal/100 ml, półsłodkie – 87/100 ml, a słodkie 106 kcal/100 ml. Wartości te mogą się między sobą różnić, ma na to wpływ chociażby rodzaj szczepu.

Wino australijskie – historia powstania.

Historia wina australijskiego jest młoda za to niezwykle dynamiczna. Pod koniec XVIII wieku pierwsze krzewy winorośli posadzili angielscy imigranci, a kolejne sadzonki sprowadzano w połowie XIX wieku m.in. z Brazylii, Francji i Hiszpani.

Stawiając na technologię przy sprzyjającym klimacie, dość liberalnych przepisach i rosnącym doświadczeniu tzw. „latających winiarzy” praktykujących często w najlepszych europejskich winnicach (gdzie zbiory mają miejsce poł roku później niż na półkuli południowej) w dość krótkim czasie winemakerzy wykreowali dobrej jakości, aromatyczne i owocowe wino australijskie z dozą naturalnej słodyczy pochodzącej z nieprzefermentowanego w pełni cukru z owoców.

Wina australijskie z krain południa

Główne godne uwagi rejony powstawania win australijskich ciągną się głównie na południu kontynentu od Barossy (słynącej z potężnych i ciężkich win czerwonych), przez Coonowarrę (zaskarbiającej  sobie prawo do skoncentrowanych i tanicznych  bordoskich kupaży o potencjale dojrzewania) , do  Hunter Valley w Nowej Południowej Wali (dumnej z lżejszych i owocowych białych win).

Sklep z winem australijskim – wybrane szczepy

Najpopularniejsze wina z Autralii powstają z takich szczepów jak:

  • będące ikoną Australii shiraz (stanowiący niemal ¼ wszystkich upraw),
  • nieśmiertelne chardonnay (zajmującego drugie miejsce na podium pod katem areału upraw),
  • szlachetne cabernet sauvignon (ustępujące o włos chardonnay).

Nieco rzadziej spotkamy:

Mając więcej szczęścia lub pecha - zależy to w dużej mierze od umiejętności i klasy winiarza w Australii odnaleźć można eksperymentalne i nie tuzinkowe zarazem wina będące mieszankami szczepów j.w. stworzonych ze względu na zamiłowanie winemakerów do mieszania różnych odmian vitis vinifera jeszcze przed winifikacją. Wszak przepisy Geographic Indication GI wymagają jedynie aby odmiana widniejąca na etykiecie stanowiła nie mniej niż 85% zawartości butelki.

Sklep z winami australijskimi – stworzone do dań mięsnych

Czerwone wino z dominacją szczepu shiraz będącego ikoną Australii po kilkunastu miesiącach dojrzewania w dębowych beczkach kusi intensywnymi aromatami słodkich owoców, wanilii, kakao, ale potrafi zaskoczyć też lekko pikantnym, piepsznym zakończeniem.

Taka paleta smaków pasuje do australijskiej kuchni. Przysmakami kuchni na Antypodach poza owocami morza są oczywiście mięsa. I to wcale nie te najbardziej oczywiste. Na stole królują tu baranina oraz mięso z kangura, krokodyla czy emu. Do nich, a także do bliższego nam mięsa wołowego czy jagnięcego, wina australijskie pasują więc idealnie.

Zestawy

Polecamy zestaw

Wielkanocny koszyk Marka Kondrata
Dostępnośćkilkadziesiąt sztuk
507,00 zł
456,00 zł
Najniższa cena z 30 dni sprzed obniżki: 507,00 zł
-10%