Zestaw zawiera 12 wyselekcjonowanych win tak, by idealnie pasowały na Święta. Będą idealne dla miłośników wyrazistych win, którzy cenią różnorodność i wybierają wino na różne okazje. Wino półsłodkie będzie idealnym towarzyszem ciast i innych słodkości. Pozostałe butelki sprawdzą się do wznoszenia toastów oraz podkreślą smak świątecznych potraw. Zestaw cechuje bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Kapitalnie rześkie wino czerwone z granitowego płaskowyżu środkowej Portugalii. Świetna robota Antonio Ventura, który z potężnych odmian lokalnych stworzył tak zwiewny, owocowy w stylu trunek z muśnięciem dębiny. Rubinowa, skoncentrowana suknia. Intensywne aromaty czerwonych owoców ze szczyptą wanilii i kakao. Aksamitnie gładkie, świeże i miękkie w dotyku. Na leniwe popołudnie lub do delikatnej jagnięciny. Zdobywca niejednego medalu, może oczarować.
Volunte Primitivo to udana próba połączenia tradycji przypisanej Apulii i nowej fali producentów korzystających przy produkcji wina z najnowocześniejszych zdobyczy techniki. Taki mariaż zapewnia winu typowość szybko dojrzewającej odmiany primitivo i wysoką, ściśle kontrolowaną, jakość. Ekstrakcja koloru to efekt częstego przepompowywania moszczu. Efekt w postaci wysyconej, ciemno-czerwonej barwy daje wrażenie wina przesyconego owocem. Nie inaczej jest po kontakcie z soczystym w wyrazie bukietem pełnym jagodowych nut. W smaku, w przyjemny sposób, nienachalnie konfiturowe. Znów wraca skojarzenie z jagodami, śliwkami i soczystością malin. Wino układa się w ustach gładko, wręcz jedwabiście. W finiszu pozostawia wrażenie starannej kompozycji, której siłą jest harmonijność. Równie dobrze podkreśli walory duszonych, mocno przyprawionych mięs w pomidorowym sosie, jak i pieczonego kurczaka, czy wątróbek drobiowych.
Młode wino (hiszp. joven) z Rioja to przede wszystkim ekspresja odmiany winorośli tempranillo. Wiśniowa i fioletowa, żywa i intensywna barwa, dzięki maceracji skórek winogron na zimno. Kapitalnie aromatyczne, cieszy soczystą morwą i maliną, w tle nawet nuta galaretki truskawkowej i lukrecji. Świeże i sprężyste na języku, wręcz szczypiące rześkim owocem. Doskonale pobudza apetyt, komponuje się z przekąskami, dojrzewającymi wędlinami na zimno.
Jednoodmianowe wino na bazie lokalnego szczepu tinta de toro z Kastylii i Leon. Kontynentalny klimat z wpływami Atlantyku charakteryzuje się dużą amplitudą temperatur co z kolei przekłada się na solidną kwasowość wina. Suknia rubinowa z fioletowymi refleksami. Nos intensywnie owocowy z dominującymi nutami jeżyn i owoców czerwonych oraz aromatami z pochodzącymi z kilkumiesięcznego dojrzewania wina w beczce: kawy, dymu i ciemnej czekolady. W ustach wyważone, dobrze zbudowane, z wyczuwalną, gładką taniną. Świetnie sprawdzi się z grillowanymi mięsami, gulaszami czy sosami grzybowymi.
Rodzina Dugrandów produkuje wino od 3 pokolenia. Winnica obejmuje 43 hekary. Gleba gliniasto-wapienna zapewnia winu solidną koncentrację. Świeże i młodzieńcze wino z przyjemnym owocowym charakterem. Château Du Closet jest to kwintesencja pijalnego Bordreaux. Idealnie sprawdzi się jako towarzysz grillowanych potraw
Cabernet sauvignon wyprodukowany z owoców pochodzących ze starych krzewów porastających wiekowe tarasy nazywane tradycyjnie Costieres. Winogrona dojrzewają w ciepłym, śródziemnomorskim klimacie w bezpośredniej bliskości morza na wapiennym i kamienistym podłożu. Z uwagi na temperaturę, grona zbierane są w nocy by zachować czystość aromatów. Fermentacja w miazdze przez 20 dni. W kieliszku wino przyjmuje ciemny i gęsty kolor uwalniając aromaty ciemnych owoców, wiśni w rumie i likieru porzeczkowego. W ustach pełne i skoncentrowane, z wyraźną taniną. Producent poleca to wino do pieczonej jagnięciny, gulaszu z białej fasoli z kiełbasą Montbéliard i wielu dojrzewających serów.
Nazwa wina powstała przypadkowo podczas premierowej degustacji i wyraża zaskoczenie jego intensywną i ciemną barwą. Podobnie jak w przypadku swojego wytrawnego odpowiednika – Stranero Dolce powstało z połączenia cabernet sauvignon i merlot, z tą różnicą, że po 8 dniach fermentacja alkoholowa została zatrzymana poprzez obniżenie temperatury wina do 2°C, co pozwoliło zachować znaczną ilość cukru resztkowego. Wyczuwalne są nuty wiśni w rumie, landrynek i czarnej herbaty. W ustach słodkie, ale nie przytłaczające. Można łączyć razem z suszonymi owocami, wypiekami, ciemną czekoladą i intensywnymi serami.
Hiszpańska Jumilla słynie z odważnych projektów, dających wina w modnym, nowoczesnym stylu. Nie inaczej jest w przypadku Wrongo Dongo. Etykieta puszcza oczko wesołym motywem eleganckiego pana w meloniku ze szpiczastym wąsem. Nowocześnie i z przekąsem. Wino zachowuje wszystkie cechy monastrella z rozpalonej słońcem Jumilli. Dojrzałe aromaty porzeczki, jeżyn i śliwki współgrają z mięsistym, „konfiturowym“ smakiem wspartym ziołami. Emblematyczna wręcz gładkość tanin. Wybornie sprawdzi się do grillowanych, pieczonych i duszonych mięs w pieczarkach. Poleca się do kaczki, dziczyzny, serów z przerostem niebieskiej pleśni.
Moc wyrazistego owocu to specyfika treściwej odmiany garnacha uprawianej na kamienistej glebie katalońskich pagórków w Montsant. Certyfikowana, ekologiczna uprawa winorośli pozwala nie tylko na dobrą ekspresję i koncentrację wina, ale też przydaje mu pewnej subtelności. Przed kupażowaniem osobno fermentacja i dojrzewanie każdej odmiany przebiegają tylko w stalowych zbiornikach. Aromaty ciemnych i czerwonych owoców uzupełnia ostrzejszy akcent korzennych przypraw do piernika. W ustach pełno świeżych smaków jagodowych, słodka tanina i wyczuwalna esencjonalność pozostawiają świetne wrażenie.
Młodzieńcze i lekkie wino, o zdecydowanie owocowym charakterze. Pochodzi z egzotycznej Gaskonii, z serca regionu Bas Armagnac, ojczyzny słynnego destylatu. Dojrzewało prawie rok w kadziach ze stali nierdzewnej. Soczysty aromat owoców leśnych z akcentami korzennymi. Na podniebieniu miękkie, zwiewne i świeże w smaku. Dzięki szczepowi tannat jest też trochę garbnika. Świetne z południowoeuropejskimi wędlinami, zwłaszcza surową, długo dojrzewającą szynką, albo do lżejszych serów.
Sycylia kojarzona jest z wysokoalkoholowymi, potężnymi winami. Jednak te ze szczepu nerello mascalese to nie lada gratka dla miłośników lżejszych smaków. Szczep wyjątkowo upodobał sobie chłodniejsze siedliska upalnej Sycylii. Zbiory odbywają się na przełomie września i października. Uprawa całkowicie organiczna. Wino przeszło piętnastodniową macerację, a następnie przez osiem miesięcy dojrzewało w kontakcie z drożdżami. W nosie świeże, owocowe z nutami wiśni, żurawiny i niuansami ziołowymi. W ustach krzepkie, lekkie z wyraźną mineralnością i zaskakująco długim finiszem. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie drobiu, warzyw i dojrzewających serów.
https://www.youtube.com/watch?v=uwVjuekmRBE
Bardzo pijalne, delikatne wino z Toskanii. Bazuje na sangiovese, kluczowej odmianie regionu. Dojrzewanie przebiegało głównie w kadziach stalowych, a także po części w dużych, używanych beczkach przez trzy miesiące. W kieliszku aromaty owocowe z silnym akcentem wiśniowym. Jest lekkie i łagodne w smaku, więc można podać je do wędlin, salami, czy szynki, najlepiej nawiniętej na paluszki crostini, albo innych przekąsek w południowoeuropejskim stylu.