Dwunastka na lato to zestaw specjalnie wyselekcjonowanych win białych i czerwonych . Znakomity stosunek jakości do ceny oraz świetne opinie wśród klientów sprawiają, że wybór jest wprost wspaniały. Wśród białych znajdziemy dwóch przedstawicieli z Włoch, lżejszą wersję południowoamerykańskiego chardonnay, klasyczną mieszankę od uznanego producenta z Tejo, przystępne i ekspresyjne sauvignon z Nowej Zelandii oraz mało znanego krewnego sauvignon blanc określanego w Słowenii mianem jakot. Wina czerwone reprezentowane będą przez trzech przedstawicieli Italii: merlota, chianti oraz primitivo. Kolejni przedstawiciele win czerwonych pochodzą z Hiszpanii: utalentowany duet syrah z monastrell z bodegi Ego oraz pyszna i aromatyczna Rioja. Całość dopełni wzorcowy, argentyński malbec.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Soczysty owocem, elegancki garbnikiem i nieskomplikowany, autentyczny, taki właśnie powinien być argentyński malbec. Ten od Bousqueta może być wzorcowy! Sadzony ręką francuskiego winiarza w piaszczystej glebie Tupungato, już po kilku latach pokazał klasę, a dziś, po kilkunastu, jest w coraz lepszej formie! Wino jest harmonijne, subtelnie wsparte beczką, skupia się na ekspresji owocu. Purpurowa suknia, lekko przydymiony nos odsłania nuty pestkowe śliwek, czereśni i wiśni. W ustach żywy, soczysty, lekko ściągający. Liczne nagrody zasłużone.
Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough - regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!
Chianti to apelacja, której nie trzeba przedstawiać. Sztandarowe wino obejmującej 50 hektarów posiadłości Poggio Nicchiaia to klasyka tej apelacji. Zbiory sangiovese odbywały się pod koniec września, co zapewnia doskonałą dojrzałość owoców. Jasnopurpurowa barwa o typowej dla sangiovese dużej przejrzystości. W nosie owocowa bomba aromatów: jeżyny, truskawki, maliny. Dojrzewanie w dębie dodaje winu ziołowego pazura. W ustach rześkie, pełne o zacnym finiszu. Idealne do toskańskiej kuchni.
Carlomagno Primitivo Appassimento to kolejna, ciekawa propozycja od producenta The Wine People. Winogrona tej odmiany dorastały niespiesznie w pełnym słońcu południowej Apulii. Tradycyjne prowadzenie winorośli „na głowę” i metoda podsuszania owoców, polegająca na okręcaniu dojrzałych kiści na krzewie skutkującym ubytkiem 25-30% ich masy znajduje odzwierciedlenie w kieliszku. Wino zachęca aromatem wiśni i malin podszytym kakaowo-kokosowym sztychem pochodzącym z amerykańskich i francuskich beczek, w których przez 12 miesięcy dojrzewała jego część. Stworzy harmonijny duet ze stekiem z polędwicy wołowej i szeregiem twardych, żółtych serów.
Beztroskie białe wino, które przypomina równie beztroskie wakacje spędzone nad jeziorem Garda. Powstało na bazie lokalnych odmian winorośli: garganegi, trebbiano, tai, cortese oraz kilku innych. Każda z nich winifikowana oddzielnie, by na końcu gotowe wina połączyć w jeden blend. Suknia jasno-żółta z zielonkawymi refleksami. W nosie bogactwo aromatów gruszek, jabłek i białych kwiatów. W ustach krągłe, dobrze zbudowane, soczyste i orzeźwiające. Wytrawne, ale nie ostre. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 8-10 st. w towarzystwie przystawek, makaronów, tortellini, warzywnych sałatek czy białego mięsa.
Lżejsza wersja południowoamerykańskiego chardonnay, skupiona na ekspresji owocowości samej odmiany. Ręczna, staranna selekcja winogron. Tłoczenie całych kiści, bez użycia siarki. Fermentacja przebiegała w kadziach, tylko trzecia część wina w beczkach, drugo- i trzeciosezonowych. Wino połyskuje złotawo i zielono w kieliszku. Pachnie intensywnie cytrusami. W palecie wyczuwalne ananasy i grejpfruty z trwałym posmakiem. Średniej budowy wino, orzeźwiające i świeże. Idealne do sałatek warzywnych.
Młode wino (hiszp. joven) z Rioja to przede wszystkim ekspresja odmiany winorośli tempranillo. Wiśniowa i fioletowa, żywa i intensywna barwa, dzięki maceracji skórek winogron na zimno. Kapitalnie aromatyczne, cieszy soczystą morwą i maliną, w tle nawet nuta galaretki truskawkowej i lukrecji. Świeże i sprężyste na języku, wręcz szczypiące rześkim owocem. Doskonale pobudza apetyt, komponuje się z przekąskami, dojrzewającymi wędlinami na zimno.
Nuragus di Cagliari to maleńka apelacja licząca zaledwie nieco ponad 150 ha winnic zlokalizowanych w okolicach miasta Cagliari. Grona odmiany Nuragus dojrzewały na gliniasto-wapiennym terroir górzystego krajobrazu Sardynii. Oko cieszy delikatna, żółta barwa z zielonkawymi refleksami. Intensywny bukiet ukazuje aromaty brzoskwiń, gruszek, nektarynek i grejpfruta w kwiatowo-roślinnym anturażu. W ustach delikatne i eleganckie z zaznaczoną przyjemną, żywą kwasowością. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 10-12 st. w towarzystwie skorupiaków, ryb i rozmaitych przystawek.
Tradycja i nowoczesność razem, utalentowany duet syrah i monastrell w sprawiedliwej równowadze. Bodegas Ego to tylko 25 ha, ale winogrona pochodzą z kilkudziesięcioletnich krzewów winorośli! Zbiór ręczny przy pełnej dojrzałości. W końcu to sucha, słoneczna i gorąca część Iberii. Oddzielna fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Mocno wysycona barwa purpury i fioletu. Intensywnie korzenny charakter aromatów. Do tego przyjemne akcenty borówek i czekolady. Pełne w ustach, dojrzałe, eleganckie taniny. Do twardego sera lub przyprawionych na ostro pieczeni w sam raz.
Mało znany krewny sauvignon blanc określany w Słowenii mianem jakot, tutaj w interpretacji butikowego producenta Moro. Po fermentacji w stalowej kadzi w kontrolowanej temperaturze wino dojrzewało jeszcze przez 5 miesięcy na osadzie drożdżowym. Jasnosłomkowa suknia z zielonymi refleksami oraz intensywny zapach owoców to dopiero zapowiedź tego świetnego wina. W nosie wino kusi aromatami cytrusów, kandyzowanych owoców i polnych kwiatów. W ustach konsekwentne, orzeźwiające z delikatnymi nutami migdałów.
Klasyczna mieszanka dla uznanego producenta z Tejo. Obecna w portfolio Casal Monteiro w dwóch odsłonach. Tutaj, ciemno-słomkowa, wpadająca w złocistą, barwa. Zachowuje świetny balans pomiędzy żywą kwasowością i dobrym ciałem. Chciałoby się powiedzieć- w zdrowym ciele, zdrowy duch. Wino jest bardzo pijalne przez swoją kompleksowość. Znajdziemy tutaj nęcące zapachem i smakiem skojarzenia z owocami mango, brzoskwiń, migdałów, ale też lekko cytrynowym nerwem. Odnajdziemy tu mineralność chardonnay tak lubianą przez jego zwolenników. Pozostawia wrażenie dobrze zgranego duetu. Sprawdzi się wśród smakoszy ryb, owoców morza i delikatnego, białego mięsa.
Apelacja Maremma Toscana dopuszcza dość szeroki wachlarz odmian do wytwarzania wina, dlatego nie mogło tam również zabraknąć wszędobylskiego merlota. W tym wydaniu już dość dojrzały, wsparty niewielkim udziałem caberneta, który podkręca jego profil aromatyczny. Ten obejmuje nuty ciemnych i czerwonych owoców – jagód, malin, wiśni oraz świeżych i przetworzonych śliwek. Usta wypełnia aksamitem i krągłą taniną prowadząc do spójnego, długiego finiszu. Będzie doskonałym dodatkiem do makaronów, twardych, dojrzewających serów i do dań z grilla. Wino powstało w niewielkiej liczbie 4000 butelek.