Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Zestaw trzech ekologicznych win pochodzących z Alzacji od Domaine Fernand Engel et Fils. Jego skład tworzą: wyrazisty i świeży Gewurztraminer, popisowy riesling rodziny Engel oraz król aromatyczności w wersji wytrawnej – Muscat.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Chociaż wywodzi się z Południowego Tyrolu, gewurztraminer jest drugi po rieslingu w alzackiej wielkiej czwórce najlepszych win regionu. Kawał wina w kieliszku, i w zapachu i w smaku. Ponad rok dojrzewało na osadzie. Intensywny aromat różany i egzotycznych owoców liczi, a w tle banana i cynamonu. Ma kilkuletni potencjał rozwoju, z ewolucją w stronę nut miodowych. Smak wyrazisty, rześki i gładko słodki jednocześnie. Można eksperymentować z kuchnią azjatycką, tartą ze śliwkami, serem Munster…
Popisowy riesling rodziny Engel, z ekologicznie uprawianych winnic między Bergheim a Rorschwihr. Świetnie pokazuje równowagę między kwasowością a delikatnie zarysowaną słodyczą. Bardzo ładnie rozwijający się, intensywny zapach. Obejmuje aromaty owocowe, mandarynki i brzoskwinie przede wszystkim, a także cięższe nuty balsamiczne i miodowe. Na podniebieniu soczyście świeży, z mineralnie chłodnym powiewem i lekką goryczką skórki cytrusowej. Trwały posmak. Można podać do wielu rozmaitych dań z sukcesem dobrego połączenia, Francuzi sugerują ryby.
Król aromatyczności w wersji wytrawnej, gładkiej i apetycznej. Kilka miesięcy dojrzewał na osadzie, przeszedł krótką macerację prefermentacyjną. Suknia klarowna i uboga, skrywa intensywny i piękny bukiet kwiatowo przyprawowy. Wyczuwa się akację, miętę i szałwię, limonkę i winogrona, oraz goździki. Na podniebieniu orzeźwiające i pobudzające. Tradycyjnie podawało się go poza posiłkami, jako szczególnie lubiany przez damy aperitif. Można jednak eksperymentować z kuchnią kreolską, i ciekawym zestawieniem do szparagów i sosu holenderskiego.