Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Tego typu wina w Alzacji powstają pod rygorystycznym i uważnym okiem specjalnej komisji, która dba o to, aby na rynek trafiały tylko najlepsze wina produkowane w niewielkich ilościach. Organiczna uprawa bez użycia chemicznych fungicydów i pestycydów, oraz późny, ręczny zbiór najlepszych gron i niska wydajność są już w zasadzie gwarancją przyjemnych doznań, czego dowodem są 2 złote medale na międzynarodowych konkursach. Do prasy trafiają całe kiście, a wyciśnięty moszcz przechodzi zimną stabilizację i fermentację. Wino zachwyca piękną, gęstą i złotą suknią z pomarańczowymi refleksami. W kieliszku cała paleta aromatów egzotycznych i suszonych owoców. Odnaleźć można aromaty liczi, lekko przejrzałego banana, migdałów, marmolady z pigwy, lukrecji, a nawet dymu. W usta uderza słodyczą z siłą niemal stu gramów cukru resztkowego na litr, ale nie jest to bynajmniej siła obezwładniająca ponieważ balans i świeżość zostały zachowane. Producent szczególnie rekomenduje to wino w połączeniu z foie gras lub z tartą ze śliwkami i cynamonem. Wino ma przynajmniej 10-letni potencjał do rozwoju w butelce.