Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Ankona, stolica regionu Marche, to duży port nad Adriatykiem. W przeszłości na tyle wzbogaciła się na handlu, że biła własne monety! Waluta ta nazywała się właśnie agontano. Pod tym mianem kryje się potężne wino z wybranych, najlepszych gron winnic położonych na zboczu góry Conero, stromo opadającej klifem do morza. Czyste montepulciano po fermentacji długo leżakowało w beczkach z francuskiego dębu, by nabrać elegancji i złożoności. Minimum 18 miesięcy w beczkach i rok w butelkach. Trunek treściwy i gęsty, robi wrażenie skoncentrowanym, bogatym bukietem. Wśród dojrzałej, słodkiej gamy owoców przodują wiśnie w eskorcie aromatów korzennych i waniliowych. Gładkie taniny i siła świadczą o niezłym potencjale. Można podać do dobrych, twardych serów lub smacznej pieczeni.