Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Najsławniejsze wino weneckie, i zarazem ścisła czołówka włoskiego winiarstwa: wielkie, długowieczne amarone! Ręcznie zebrane i przebrane grona trafiają na cztery miesiące do suszarni, by później, jako skoncentrowane rodzynki, przejść niespieszną, czterdziestodniową macerację i fermentację w kadziach. Wino dojrzewało ponad dwa lata w beczkach dębowych i rok w butelkach. Rozwija niesamowity bukiet, mocny i zmysłowy: wyczuwa się wiśnie w likierze, powidła, porzeczki, kawę, a także lukrecję i przyprawy korzenne! Mimo dużego ciężaru i siły odznacza się na podniebieniu aksamitną gładkością. Jest bardzo długie. Powinno się sprawdzić połączenie klasyczne do dziczyzny, pieczeni z dzika, lub sarniny, ale także do serów typu parmezan, albo nowocześnie do dań w słodko-kwaśnych sosach. Można też po prostu delektować się niespiesznie samym amarone; sugerowana jest przynajmniej godzinna dekantacja przed podaniem.