Dołącz do WinoGrono i kupuj do 40% taniej
Zestaw trzech win z rodzinnej winiarni Giusti, ulokowanej wśród wzgórz niedaleko rzeki Piawy. Doskonale reprezentują region i pokazują wyjątkowość jego terroir. Od aromatycznego, białego merlot, przez treściwe i odpowiednio rześkie pinot grigio, aż do różowego prosecco z przyjemnym bukietem obfitującym w aromaty brzoskwini, nektarynki, wiśni i kwiatów.
Najpopularniejsze białe wino weneckie winiarnia Giusti doprowadziła do szczytowej formy, w bardzo wyważonym stylu, i to bez udziału beczki. Dla wzbogacenia zapachu i smaku trzymane kilka tygodni na osadzie drożdżowym. Intensywny zapach owoców z gruszkami i bananami na pierwszym planie. Treściwe, gęste w fakturze, i jednocześnie odpowiednio rześkie. Solidne i wyraziste wino do kuchni wegetariańskiej, szczególnie polecane do grillowanych warzyw, delikatnego risotto z przyprawami, a także do dań rybnych.
Arystokratyczna rodzina Giusti przyzwyczaiła już do nietuzinkowej urody i niezwykłej esencjonalności swoich weneckich win. Nie inaczej prezentuje się tamtejsza interpretacja francuskiego specjału, jakim jest merlot. Wino wytwarzane jest z selekcjonowanych winogron. Przybiera intensywnie rubinową suknię mieniącą się fioletowymi refleksami na rantach kieliszka. W bukiecie dominują lekko słodkawe nuty malin, jeżyn, dojrzałych wiśni, śliwek, przy akompaniamencie ziołowo-fiołkowym. W ustach rozpieszcza smukłością owocu, z dobrze wyważoną kwasowością. Średniej budowy ciało daje poczucie lekkości i harmonijności. Jest przyjemnie, a nawet bardzo przyjemnie. Tak solo, jak i w duecie z typowo włoską kuchnią. Doskonały dodatek do mięs, wędlin i serów włoskich.
Różowe Prosecco to absolutna nowość na światowym rynku win musujących, będąca rozszerzeniem dotychczasowej apelacji. Swój kolor zawdzięcza odmianie pinot noir, której dodatek stanowi 10% wina. Podstawa to oczywiście odmiana glera. Obie zbierane były ręcznie, a pierwszą fermentację przechodziły oddzielnie. Glera dojrzewała przez 3 miesiące na osadzie z drożdży, natomiast czerwone wino z pinota przeszło dodatkowo fermentację malolaktyczną, która zaokrągliła nieco strukturę gotowego wina. Następnie, gotowa mieszanka przeszła drugą fermentację w ciśnieniowym zbiorniku i przez kolejny miesiąc dojrzewała na osadzie drożdżowym. W kieliszku wino przybiera różowo-pomarańczową barwę przyozdobioną perlistymi bąbelkami. Przyjemny bukiet obfituje w aromaty brzoskwini, nektarynki, wiśni i kwiatów. W ustach świeże i kremowe, z wytrawnym, brzoskwiniowym finiszem. Znakomite wino do łączenia z jedzeniem. Będzie świetnie pasować do makaronu, dojrzewających szynek, pomidorów i tuńczyka. Podawać w temperaturze 8-10 st.