Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
Młoda mencia z niewielkim dodatkiem (łącznie 15% całości) kilku autochtonicznych odmian takich jak brancellao, merenzao, garnacha, mouratón, negreda, czy sousón. Owoce pochodzą z 35-40letnich winnic usytuowanych na wysokości 300-500 metrów i mających różne podłoża i orientacje. Po zbiorach i spontanicznej fermentacji, wino dojrzewa na osadzie z drożdży między 4 a 8 miesięcy, bez battonage. Wino jest rubinowej barwy, z paletą aromatów składjących się z nut wiśni, berberysu, czerwonej herbaty i kwiatów. W ustach lekkie, ale złożone, lekko pikantne i z doskonałą równowagą. Delikatna tanina niczym kreska oddziela owowcowy początek od kwasowego i ziemistego zakończenia. Mocno przyprawiony kurczak, paella czy chorizo to tylko przykłady optymalnych połączeń kulinarnych.
Mencia w naprawdę rzetelnej odsłonie. W nosie powidła śliwkowe, liście czarnej porzeczki z nutami naleśników z dżemem. W ustach eksplozja świeżych czerwonych owoców: wiśnia z pestką, czerwona czereśnia i dojrzała leśna malina. Znaleźć można też lekki posmak ziemistości oraz nuty ziaren kawy i dojrzałej czarnej porzeczki. Doskonały przykład tego za co lubimy ten szczep.
Bardzo dobre, korzenne, czerwone wino. Świętuje nim walentynki i jest to doskonały wybór w moim odczuciu :-)
Całkiem dobre.