6 hiszpańskich czerwonych win.
Kiedy myślimy o Hiszpanii i winie mamy przed oczami głównie kolor czerwony. Klimat i tradycja Półwyspu Iberyjskiego sprzyjają produkcji wina, które Hiszpanie określają jako tinto. W zestawie mamy sześć tytułów, wszystkie czerwone, młode, wyraziste i dość intensywne w smaku. Pochodzą z różnych apelacji. Jest Jumilla, Bullas, Navarra, Utiel-Requena, Arlanza i Somontano. Świetna okazja do spróbowania win nieco mniej znanych, ale mających dużo do zaoferowania. Nie znajdziemy tu popularnej Rioja czy Ribera del Duero. Miłośnicy win hiszpańskich i czerwonych nie powinni być zawiedzeni. Pozostałych może zachęcić hiszpański temperament!
*Informujemy, że etykieta tego wina uległa zmianie. Na zdjęciu widoczna jest ciągle wino z poprzedniej dostawy. Wkrótce zdjęcie zostanie zaktualizowane.
Apelacja Arlanza została utworzona w 2008 roku, nieopodal Burgos, dla popularyzacji lokalnej tradycji winiarskiej. Tutejsze solidne kupaże przypominają łagodniejszą postać Ribera del Duero. W tym młodym winie świeżość jest zasługą odmiany mencia, międzynarodowy akcent to cabernet, no i podstawa tempranillo. Najważniejszy szczep iberyjski zdrobniale nazywany jest tintilla del país w regionie Arlanza. Wino ma połyskliwą barwę ciemnego fioletu oraz mocny aromat czarnych owoców, wyczuwalne śliwki i czereśnie. Soczyste, lekko ściągające na języku.
Wino pełne młodzieńczej werwy i owocowego charakteru. Selekcja najlepszych owoców z młodszych winnic i stalowe kadzie wiernie oddają cechy każdej odmiany. Ekspresyjny, przykuwający uwagę aromat. Ciemne jagody z balsamicznymi i korzennymi nutami, zioła i przyprawy… krągłe, rześkie owocem na podniebieniu. Do wina: wędzone wędliny, wędzone, tłuste ryby, jak łosoś, dorsz czy tuńczyk. Bakłażany zapiekane z parmezanem w kuchni wegetariańskiej.
Owocowa świeżość z jednej, rodzinnej posiadłości Casa Alfaro uprawianej na zasadach rolnictwa zrównoważonego. W tym młodzieńczym winie przeważają grona merlot i bobal z trzydziestoletnich krzewów. Krótka maceracja gwarantuje lekkość wina. Dojrzewanie tylko w stalowych kadziach i butelkach. Przejrzysta, malinowa barwa z fioletowymi refleksami. Pasjonujący, mocny aromat owoców w bitej śmietanie. W smaku świeże, delikatnej budowy. Pozostawia jednak wyraźny posmak.
Radośnie młodzieńcze wino o uwodzicielskim zapachu soczystych, czerwonych owoców. Taki charakter gwarantują dojrzałe winogrona odmiany tempranillo z winnic bodegi Enanzo. W lokalnym dialekcie Nawarry słowo to oznacza postęp i energię do działania. Do tego ponad pół wieku doświadczenia, stare krzewy winorośli i duża, nowoczesna winiarnia. I to jest porządnie zrobione wino codzienne, do prostych posiłków i przekąsek, z serem lub z wędliną.
Młode i świeże wino z mało znanej, hiszpańskiej apelacji Bullas, wytworzone w 100% z lokalnej odmiany - monastrell. Wysoko położone winnice Bullas (do 800 m n.p.m) zapewniają zrównoważone warunki dojrzewania winogron i pozwalają stworzyć wina o dobrej, jak na lokalne warunki, kwasowości i przyjemnej owocowości. W zapachu przeważają świeże ciemne owoce - czerwona porzeczka, śliwka, znajdziemy też aromaty kwiatowe. Wino na podniebieniu jest dość gładkie, alkohol (nie mało, bo 14,5%) jest znakomicie zrównoważony soczystą owocowością i gładkimi garbnikami.