W tym zestawie znajdują się po trzy białe i trzy czerwone wina z Hiszpanii, które doskonale będą komponować się z potrawami z grilla.
Do warzyw, ryb i owoców morza rekomendujemy Blanco od producenta Casa Primicia, kupaż muscat-a z chardonnay Betola oraz wyraziste i uniwersalnie smaczne wino z gorącej krainy Requena, na zachód od Walencji. Do bardziej konkretnych, mięsnych dań polecamy tradycyjny kupaż peryferyjnej Estremadury z francuskim akcentem, sympatycznie lekkie, pełne owocowego wigoru Veni Vidi Vinum oraz ekologiczny monastrell od producenta Bodegas del Rosario. Niezapomniane wrażenia podczas długich letnich wieczorów w gronie znajomych gwarantowane!
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Imponująco aromatyczne, rześkie i intrygujące białe z gorącej krainy czerwonych win. Do dobrze przyprawionych ryb i owoców morza, zwłaszcza skorupiaków, nawet ostryg! Nocny zbiór i kontrola temperatury fermentacji zapewniają siłę i świeżość czarujących zapachów. Błyszczące, jasne złoto sukni skrywa bowiem piękną gamę nut owocowych i kwiatowych. Muscat, zwany w Hiszpanii moscatel, pachnie mocno jak kwitnące lipy u progu lata. Chardonnay z kolei dba o owocowość i kremowy dotyk wina w ustach.
Swobodne w charakterze, wyraziste i uniwersalnie smaczne wino z gorącej krainy Requena, na zachód od Walencji. W kupażu nieczęste zestawienie sauvignon blanc i chardonnay, łączące najlepsze cechy obu sławnych odmian. Dużo świeżości roślinnej i owocowej w zapachu, rześki atak to zalety pierwszej. Gładki i łagodny posmak zapewnia podstarzone krótko w dębinie chardonnay. Do popijania na orzeźwienie, do przekąsek i ryb.
Białe wino z prestiżowego regionu Rioja. Aromatyczne i orzeźwiające. Fermentowane w beczkach dębowych dla dodania charakteru. Dojrzewało pięć miesięcy na osadzie, już tylko w kadziach stalowych. Kupaż na bazie lokalnej odmiany viura. Jasnosłomkowa suknia, intensywny zapach owoców. Z początku gruszki i brzoskwinie z przyjemnym akcentem jogurtu waniliowego, później nuty cytrusów. Na podniebieniu kremowe i bardzo gładkie ze świeżym posmakiem finałowym.
Tradycyjny kupaż peryferyjnej Estremadury z francuskim akcentem. Doskonale dojrzałe grona dają pełne owocowej słodyczy wino. Uprawa winorośli bliska organicznej. W aromatach zdecydowanie i ekspresyjnie objawia się siła owocu. Skojarzenia idą w stronę soczystych wiśni oraz suszonych śliwek. Przy tym dla urozmaicenia dochodzi lekko korzenny akcent, zawdzięczany dodatkowi modnej odmiany syrah. Smaczne i krzepkie, dobrze komponuje się z wędliną i łagodnym serem.
Selekcja najlepszych gron w optymalnej fazie dojrzałości, pochodzących z ekologicznej uprawy winorośli pokazuje na co stać wiekowe krzewy monastrell! Bez czarodziejskiej beczki powstało wino złożone i wyważone, o owocowym charakterze aromatów. Wyczuwa się słodkie śliwki i truskawki, mieszankę leśnych owoców, ale i nuty korzenne i ziemiste. Na podniebieniu gładkie, choć z wyczuwalną świeżością i nieco ściągającym garbnikiem. Może smakować do serowych przekąsek, powinno z hiszpańską wędliną.
Nawiązanie do słów Cezara ma w Katalonii sens, bo także dzięki niemu rozpowszechniła się na Półwyspie Iberyjskim rzymska tradycja uprawy winorośli, już ponad dwa tysiąclecia temu! Sympatycznie lekkie, pełne owocowego wigoru wino oparte o sprawdzone szczepy garnacha i tempranillo, zwane z katalońska ull de liebre. Winnice blisko wybrzeża śródziemnomorskiego mają zapewnioną łagodność klimatu. Wino ma błyszczącą barwę wiśni i mocny aromat dojrzałych jagód. Jest gładkie i pijalne na podniebieniu, pasuje do pieczonych ryb, serów oraz suchych wędlin.