Darmowa dostawa zamówień powyżej 349 zł
Toskania to jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich na świecie, jednoznacznie kojarzy się ze szczepem sangiovese. Canaiolo to z kolei odmiana, która stanowi głównie uzupełnienie kupażu w apelacji Chianti, ekstremalnie rzadko wykorzystywana jest do wytwarzania win jednoszczepowych. Zatem jest to nie lada gratka dla miłośników win wyjątkowych. Grona zbierane są ręcznie, następnie podlegają bardzo restrykcyjnej selekcji. Na wyjątkowo wysoką jakość wina wpływ ma bez wątpienia wiek winorośli (ponad 50 – letnie krzewy) oraz niska wydajność. Wino dojrzewało w beczkach o pojemności 500 litrów, zwanych tonneaux. W nosie wino zachwyca aromatami owoców leśnych, dojrzałych śliwek i ciemnej wiśni. Po chwili do głosu dochodzą zioła, aromaty kwiatowe i gorzka czekolada. Usta niezwykle eleganckie, pełne, z nutami wanilii i przypraw. Taniny są jedwabiste, miękkie i świetnie zintegrowane. Zwieńczeniem dzieła jest ekstremalnie długi finisz. Najlepiej smakuje ze stekiem, grzybowymi sosami czy długo dojrzewającymi serami.