W skład zestawu Jesień z klasą wchodzi 6 win czerwonych z 5 państw. Hiszpanię reprezentuje popisowy kupaż producenta Alconde, ukazujący go jako nowoczesnego, otwartego na eksperymenty z francuskimi szczepami: merlot i cabernet sauvignon. W winie sporo wyczuwalnej czarnej porzeczki, wiśni, śliwek i przypraw ziołowych, a także nut wanilii i kawy. Argentynę reprezentuje klasyczny malbec: soczysty owoc, z wyczuwalnym garbnikiem. Włochy to odważna propozycja z okolic Werony oraz interesujące, zbalansowane negroamaro od producenta Duca C. Guarini. Portugalskim przedstawicielem w zestawie jest pełne i wyważone wino z małej, rodzinnej winiarni, które powstało w wyniku połączenia 3 odmian winorośli. W tej mieszance nie mogło oczywiście zabraknąć najbardziej rozpowszechnionej portugalskiej odmiany – touriga nacional, a stawkę uzupełniają alfrocheiro oraz aragonez (tempranillo). Dopełnieniem zestawu jest shiraz pochodzący z RPA. Taki zestaw zapewni niezapomniane doznania i zapasy na jesienne spotkania w gronie najbliższych.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Pełne i wyważone wino z małej, rodzinnej winiarni, które powstało w wyniku połączenia 3 odmian winorośli. W tej mieszance nie mogło oczywiście zabraknąć najbardziej rozpowszechnionej portugalskiej odmiany - touriga nacional, a stawkę uzupełniają alfrocheiro oraz aragonez (tempranillo). Ręcznie zbierane grona przenosi się ostrożnie w małych, 12-kilgoramowych skrzynkach prosto do znajdującej się w bezpośrednim sąsiedztwie winiarni. Wino barwy ciemno-rubinowej stopniowo uwalnia aromaty wiśni, żurawiny i pitaji. W ustach lekko pieprzne, poukładane i skoncentrowane. Bardzo dobrze podkreśli smak comberu jagnięcego w rozmarynie i schabu ze śliwką.
Organiczne, wegańskie wino, bez dodatkowego siarkowania to czysta ekspresja nieskazitelnego, pustynnego terroir doliny Tupungato. Winnice zlokalizowane są na dużych wysokościach, u podnóża Andów. Piaszczysto-żwirowe gleby, mocne słońce i duże amplitudy temperatur tworzą idealne warunki do uprawy wysokiej jakości malbeca. W efekcie otrzymujemy aromatyczne, rześkie i eleganckie wino o pięknym zapachu czerwonych owoców, soczystych jeżyn, dojrzałych jagód dodatkowo uzupełnionym nutami kwiatów. Na podniebieniu czyste aromaty z tzw. "pierwszego nosa" ulegają pogłębieniu.
Gorące południe Włoch, Apulia. Na etykiecie wina fragment osiemnastowiecznej mapy, potwierdzającej przynależność dóbr ziemskich z winnicami (ponad 100 ha) na Półwyspie Salentyńskim do arystokratycznej familii Duca Guarini z Poggiardo. Winnica ta, o nazwie delli Piutri, należy do rodziny od roku 1100! Dojrzewało w beczkach dębowych przez osiem miesięcy. Ciemna, głęboka barwa. Intensywne zapachy leśnych owoców, ziół i korzeni. Lekko balsamiczne. Na języku dość ciężkie i wytrawne, solidnej budowy wino.
W tym popisowym kupażu bodegi udało się zawrzeć filozofię, wiedzę i doświadczenie, które ukazują Alconde jako nowoczesnego producenta otwartego na eksperymenty z francuskimi szczepami. Na powitanie pełnia aromatów merlota, doskonale wpisana w żywiołowość caberneta. Jest więc sporo czarnej porzeczki, wiśni, śliwek, przypraw ziołowych. Z piętnasto- miesięcznego starzenia w dębowych beczkach owoc wyszedł w pełnej harmonii ze słodkimi nutami wanilii i kawy. W ustach bardzo krągłe i mięsiste. Czuć siłę, grację i młodzieńczą energię zwartą w precyzyjną całość. Krzewy winorośli porastają południowo- zachodnią część Nawarry. W sąsiedztwie słynnego regionu Rioja, w subregionie Ribera Alta mają doskonałe warunki do dojrzewania. Zawarte w nazwie „Optimo“ można więc odnieść zarówno do skalistego terenu bogatego w glepy wapienne, jego idealnej orientacji słonecznej, niepowtarzalnego klimatu, jak i wyczucia winiarzy, jak wykorzystać tak wspaniałe siedlisko. Do jagnięciny, pieczonych żeberek w marynacie z miodem pójdzie, jak marzenie.
Odważna propozycja niewielkiej rodzinnej posiadłości z okolic Werony. W kieliszku nęci ciemna, mocno wysycona barwa. W bukiecie dominują nuty dymne z tytoniem na pierwszym planie, ozdobionym słodkimi rodzynkami i wędzoną śliwką. W ustach dość ciężkie, równo rozłożone akcenty cynamonowo-kakaowe z pełnym ciałem mocno dojrzałych wiśni, ciastek kawowych i… suszonego mięsa. Ciśnie się na usta porównanie z walorami dobrej klasy ripasso. Jak wieści nazwa - prawdziwie „emocjonujące”. Doskonale podkreśli smak dziczyzny i baraniny.
Podstawą do stworzenia tego shiraza jest przeświadczenie jego twórców, że wino powinno przede wszystkim cieszyć. Tutaj radość zaczyna się od spojrzenia na etykietę... W bukiecie dominują dojrzałe jeżyny, śliwka i szczypta białego pieprzu. W ustach do głosu dochodzą skojarzenia z drobnymi owocami ze ściółki leśnej i przyprawami korzennymi. Wrażenie pijalności podkreśla smukła struktura bez przesadnego garbnika. Wino przemyca w sam raz tyle kwasowości, żeby oprócz picia solo pomyśleć o nim przychylnie przyrządzając aromatyczną wieprzowinę.