Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
To wino to żywa pamiątka tradycyjnego winiarstwa Portugalii sprzed 40 lat. Powstało na bazie wielu odmian, w tym – uwaga – kilku białych, w niewielkiej ilości. Znajdziemy tu więc m.in. castelao, trinacadeirę, camarate, alicante bouschet i kilka innych, które dorastały na gliniasto-wapiennym podłożu na zboczach o południowej ekspozycji, w bezpośredniej bliskości oceanu. Grona zebrano ręcznie w momencie, w którym dojrzałość fenoli i kwasów osiągnęła równowagę. Część odmian rozgniatano stopami, jak za dawnych lat, a do fermentacji użyto naturalnie występujących drożdży. Wino zabutelkowano w marcu 2018 roku w liczbie zaledwie 2180 butelek, bez filtracji! Nos bardzo nietypowy jak na dzisiejsze standardy. Wyczuwalne są aromaty wiśni, eukaliptusa, ze sporą dawką nut zielonych i rustykalnych. W ustach dość pełne, z dojrzałymi taninami, żywą kwasowością i akcentem mineralnym. Powinno sprawdzić się w towarzystwie dziczyzny, jagnięciny i wieprzowiny.