Kraj: | |
---|---|
Kolor: | |
Smak, styl: | |
Szczep: | |
Region: | |
Producent: | |
Pojemność: | |
Zawartość alkoholu: | |
Sposób zamknięcia butelki: |
|
Rocznik: |
|
Kod produktu: |
|
To wino to żywa pamiątka tradycyjnego winiarstwa Portugalii sprzed 40 lat. Powstało na bazie wielu odmian, w tym – uwaga – kilku białych, w niewielkiej ilości. Znajdziemy tu więc m.in. castelao, trinacadeirę, camarate, alicante bouschet i kilka innych, które dorastały na gliniasto-wapiennym podłożu na zboczach o południowej ekspozycji, w bezpośredniej bliskości oceanu. Grona zebrano ręcznie w momencie, w którym dojrzałość fenoli i kwasów osiągnęła równowagę. Część odmian rozgniatano stopami, jak za dawnych lat, a do fermentacji użyto naturalnie występujących drożdży. Wino zabutelkowano w marcu 2018 roku w liczbie zaledwie 2180 butelek, bez filtracji! Nos bardzo nietypowy jak na dzisiejsze standardy. Wyczuwalne są aromaty wiśni, eukaliptusa, ze sporą dawką nut zielonych i rustykalnych. W ustach dość pełne, z dojrzałymi taninami, żywą kwasowością i akcentem mineralnym. Powinno sprawdzić się w towarzystwie dziczyzny, jagnięciny i wieprzowiny.
Doskonałe z nutą przypraw i z dobrą kwasowością.
CZEKA W KOLEJCE-PRTUGALIA ZROBIŁA B.DUŻE POSTĘPY.
Byłem na degustacji win João M. Barbosa organizowanej przez MarekKondrat, stąd kolejny raz ten zakup. Wina Ninfa są idealne. Polecam, trzeba je spróbować. Warto, będziecie tak jak ja zachwyceni.
Wino o dominującej, wysokiej kwasowości, dość nietypowo jak na 'Portugalczyka'. Moim zdaniem niezbalansowane. Mogłoby być lepiej.