Zestaw zawiera 12 wyselekcjonowanych win, które idealnie wpiszą się w karnawałowy klimat. Wśród nich 5 win białych, 5 czerwonych i 2 różowe. Wino półsłodkie będzie idealnym towarzystwem dla ciast i innych słodkości. Cava i Prosecco sprawdzą się do wznoszenia toastów oraz podczas celebrowania karnawałowych spotkań. Pozostałe butelki podkreślą smak wytrawnych potraw. Zestaw cechuje bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Sensowne połączenie naturalnej słodyczy owocu z żywym aromatem i rześkością smaku. Różowe lekkie, pijalne i przyjemne. Winogrona grenache pochodzą z regionu Laguny Thau, jest to serce Langwedocji, między Montpellier i Frontignan. Blisko Morza Śródziemnego winnice dojrzewają w idealnym klimacie. Barwa wina w kieliszku łososiowa, delikatna. Zapach intensywny, dużo skojarzeń z owocami leśnymi, truskawką i porzeczką. Na podniebieniu adekwatna ilość cukru i świeżości pozwala łączyć wino z owocowym deserem, albo pić je samo dla przyjemności.
Swobodne w charakterze, wyraziste i uniwersalnie smaczne wino z gorącej krainy Requena, na zachód od Walencji. W kupażu nieczęste zestawienie sauvignon blanc i chardonnay, łączące najlepsze cechy obu sławnych odmian. Dużo świeżości roślinnej i owocowej w zapachu, rześki atak to zalety pierwszej. Gładki i łagodny posmak zapewnia podstarzone krótko w dębinie chardonnay. Do popijania na orzeźwienie, do przekąsek i ryb.
Doskonale ukazane siedlisko Alicante. Uprawy na wysokości 640 metrów nad poziomem morza dają przyjemną świeżość i balans w kieliszku. Winogrona pochodzą z 20-30-letnich krzewów. Jakość owoców zapewnia zbiór ręczny. Dojrzewanie przez 6 miesięcy w amerykańskich beczkach dębowych nie przykrywa owocowego charakteru wina. Przyjemnie kwiatowy w odbiorze, lekko perfumowany nos, z nutami lukrecji i czekolady. W ustach konsekwentnie pijalne, bez rozpraszających niuansów.
Wierni pragnieniu promowania rdzennych odmian południowego zachodu Francji, poprzez swój kupaż Planete Cépages, winiarze z Plaimont pozwalają odkryć nam uniwersum autentycznych szczepów tego wyjątkowego regionu. Pod wpływem Oceanu Atlantyckiego na zachodzie i Pirenejów na południu, specyficzny mikroklimat Gaskonii decyduje o świeżości i aromatycznym charakterze tamtejszych win. Colombard wyraża tu całą swoją aromatyczną świeżość, natomiast później dojrzewający petit manseng, wnosi złożoność i delikatność. Wino jest jasnej słomkowej barwy, o bardzo intensywnym i orzeźwiającym charakterze. W nosie wyczuwalne są aromaty polnych kwiatów, brzoskwini, ananasa i liczi. W ustach otwiera się słodyczą by za chwilę dojść do równowagi prowadząc do kwasowego i orzeźwiającego finiszu. Świetne wino do kuchni egzotycznej i azjatyckiej.
Bordeaux to nie tylko czerwienie, ale również bardzo przyjemne wina białe. Stuprocentowe sauvignon blanc w wydaniu Château de Cateau jest bardzo owocowe, z przewagą cytrusów i nut owoców egzotycznych, takich jak ananas i mango. Ponadto na podniebieniu pojawią się również białe owoce. Dobry balans, mineralność i ułożona kwasowość sprawiają, że wino jest bardzo przyjazne w odbiorze. Świetnie nadaje się jako aperitif, sprawdzi się także w towarzystwie drobiu czy owoców morza.
Jak w całej środkowej Italii, tak i tu, w tajemniczej Umbrii, sangiovese jest najpowszechniej uprawianą odmianą winorośli. Spontaniczne wino do włoskiej kuchni, leżakowane tylko w kadzi stalowej i butelce. Jasna, rubinowa suknia, aromaty czerwonych owoców i oliwek. Na podniebieniu delikatne i bezpretensjonalne. Pasuje do pizzy, dań z grilla lub serowej przekąski.
Volunte Primitivo to udana próba połączenia tradycji przypisanej Apulii i nowej fali producentów korzystających przy produkcji wina z najnowocześniejszych zdobyczy techniki. Taki mariaż zapewnia winu typowość szybko dojrzewającej odmiany primitivo i wysoką, ściśle kontrolowaną, jakość. Ekstrakcja koloru to efekt częstego przepompowywania moszczu. Efekt w postaci wysyconej, ciemno-czerwonej barwy daje wrażenie wina przesyconego owocem. Nie inaczej jest po kontakcie z soczystym w wyrazie bukietem pełnym jagodowych nut. W smaku, w przyjemny sposób, nienachalnie konfiturowe. Znów wraca skojarzenie z jagodami, śliwkami i soczystością malin. Wino układa się w ustach gładko, wręcz jedwabiście. W finiszu pozostawia wrażenie starannej kompozycji, której siłą jest harmonijność. Równie dobrze podkreśli walory duszonych, mocno przyprawionych mięs w pomidorowym sosie, jak i pieczonego kurczaka, czy wątróbek drobiowych.
Młode wino (hiszp. joven) z Rioja to przede wszystkim ekspresja odmiany winorośli tempranillo. Wiśniowa i fioletowa, żywa i intensywna barwa, dzięki maceracji skórek winogron na zimno. Kapitalnie aromatyczne, cieszy soczystą morwą i maliną, w tle nawet nuta galaretki truskawkowej i lukrecji. Świeże i sprężyste na języku, wręcz szczypiące rześkim owocem. Doskonale pobudza apetyt, komponuje się z przekąskami, dojrzewającymi wędlinami na zimno.
Cava, choć wywodzi się z Katalonii i to tam ma najliczniejszą reprezentację, jest jedyną ponadregionalną apelacją w Hiszpanii. Oznacza to, że można w ten sposób oznaczać spełniające określone kryteria wina musujące pochodzące również z innych regionów Półwyspu Iberyjskiego. W tym przypadku mamy do czynienia z winem z Extremadury. Powstało na bazie macabeo i parellady, w równych proporcjach. Druga fermentacja w butelce i dojrzewanie na osadzie. Suknia typowa, jasnożółta, z dość intensywnym musowaniem niewielkich bąbelków. W nosie dominują aromaty suszonego jabłka, skórki grejpfruta, brioszki i prażonych migdałów. W ustach świeże, delikatne, z cytrusową końcówką i wyraźną kwasowością. W sam raz na aperitif lub za rekomendacją producenta – do ostryg i muli.
Najpopularniejsze włoskie bąbelki w stylu frizzante, określanym też jako wino półmusujące. W przeciwieństwie do kategorii spumante, ciśnienie w butelce jest znacznie niższe i pozwala na stosowanie tradycyjnych butelek z wygodną nakrętką. Owoce odmiany glera pochodzą z łagodnych zboczy regionu Veneto w północno-wschodnich Włoszech. Druga fermentacja zachodzi niespiesznie w ciśnieniowym zbiorniku w temperaturze ok. 14 stopni, dzięki czemu w winie dominują świeże aromaty pomarańczy, jabłek i lilii. W ustach niezwykle delikatne i lekkie, z odpowiednią dawką orzeźwiającej kwasowości, której towarzyszy ok. 13 gramów nieprzefermentowanego cukru. Idealne i niezobowiązujące wino na letni, upalny dzień.
Bardzo ciekawe wino różowe od jednego z czołowych producentów w Douro. Powstało na bazie touriga franca i tinta roriz, których grona zbiera się ręcznie w pierwszej połowie września. Jak na wino różowe jest dość skomplikowane. Profil aromatyczny orbituje wokół nut truskawek, poziomek i malin, a w ustach dochodzi do głosu wytrawność, rześkość i delikatnie słona mineralność dając poczucie wina solidnej budowy. Bardzo uniwersalne wino w kontekście połączeń kulinarnych. Na pewno sprawdzi się w towarzystwie np. tatara z tuńczyka, pieczonego łososia czy kurczaka satay z kolendrą. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12 stopni.
Autorskie wino zarządzającej bodegą twórczej enolożki. Pani Amelia Coloma ten kupaż nazwała własnym imieniem, z zasłużoną dumą. Uprawa winorośli bliska organicznej. Poukładane wino czerwone o uniwersalnym charakterze. Ładnie wysycona suknia, purpura z elementami granatu i fioletu. Aromaty dojrzałych, ciemnych owoców. Na pierwszym planie czarna porzeczka i nuty kwiatowe (fiołek, lawenda). Świeże i pełne werwy na języku. Z pewnością pasuje tu hiszpańska szynka długo dojrzewająca lub inne wędliny jakościowe.