Zestaw składa się z sześciu win, od których polecamy rozpocząć planowanie karnawałowych imprez. Mamy tutaj trzy wina białe – radosne i orzeźwiające Chenin Blanc z RPA, lekkie Vinho Verde z regionu Douro oraz wytrawne Sauvignon Blanc z Chile. Czerwienie reprezentowane są przez weneckiego Merlota, bestsellerową Evidencię ze środkowej Portugalii oraz przyjaznego monastrella z hiszpańskiej Jumilla. Razem tworzą one świetną kolekcję, którą warto zawsze mieć pod ręką na wypadek niespodziewanych gości lub po prostu do obiadu.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Niegdyś najpopularniejsza odmiana białej winorośli w RPA, obecnie schodzi na drugi plan, ustępując innym, zwłaszcza coraz modniejszej viognier. Jednak na szczęście nadal chenin jest obecny, i daje tak żywe, a zarazem zrównoważone wina jak Arabella. W zapachu cytrusy i trawa cytrynowa, w ustach kapitalna świeżość przeplata się z pełnym, bogatym smakiem o owocowym charakterze. Gruszki, limonki i pigwy zachęcają do kolejnego kieliszka.
Monastrell (dawniej mataro) - hiszpańska odmiana winorośli, szerszej publiczności znana raczej pod nazwą mourvedre to prawdziwa gwiazda regionu Jumilla, w którym odnalazła doskonałe warunki do pokazania pełni swojego charakteru jako wino jednoodmianowe. Suknia jasno-rubinowa z wodnistą obwódką. Wyczuwalne są przyjemne aromaty wiśni, żurawiny i czekolady. Dodatkowo, niuans landrynek sprawia, że jest to wino bardzo przyjazne, niebywale pijalne i niewymagające specjalnego traktowania ani okazji. Lekko schłodzone nie potrzebuje towarzystwa posiłku, ale z powodzeniem można łączyć np. z potrawami na bazie tuńczyka lub tartą po prowansalsku.
Wysokiej jakości Vinho Verde, które w przeciwieństwie do znacznej większości win tego gatunku, powstaje w niewielkiej liczbie zaledwie 4800 butelek rocznie. Powstało na bazie trajadury, arinto oraz loureiro, których grona – co również warte odnotowania – zbierane były ręcznie. Winifikacja konwencjonalna w stalowych tankach, w temperaturze 16 st. Wino jest bardzo świeże, z intensywnymi, owocowymi aromatami. Można odnaleźć nuty cytrusów, brzoskwiń, z delikatnym współbrzmieniem białych kwiatów. W ustach młodzieńcze, zadziorne i bardzo orzeźwiające. Daje o sobie świetny balans między naturalną, wysoką kwasowością i piętnastoma gramami cukru resztkowego. Nie potrzebuje towarzystwa posiłku, aby cieszyć się nim w pełni, ale świetnie poradzi sobie w towarzystwie potraw lekkich i pikantnych na bazie warzyw i owoców morza.
Kapitalnie rześkie wino czerwone z granitowego płaskowyżu środkowej Portugalii. Świetna robota Antonio Ventura, który z potężnych odmian lokalnych stworzył tak zwiewny, owocowy w stylu trunek z muśnięciem dębiny. Rubinowa, skoncentrowana suknia. Intensywne aromaty czerwonych owoców ze szczyptą wanilii i kakao. Aksamitnie gładkie, świeże i miękkie w dotyku. Na leniwe popołudnie lub do delikatnej jagnięciny. Zdobywca niejednego medalu, może oczarować.
Winnice na granitowym podłożu chłodnej Doliny Casablanki to odpowiednie siedlisko dla białych win. Sauvignon w koncepcji odmianowej, świeżej, z dobrą kwasowością, adekwatne do posiłku. Winifikacja i dojrzewanie w stalowych kadziach przy obniżonej temperaturze. Intensywny aromat owoców cytrusowych, gruszek, agrestu i ziół na łące. Na języku żywe i przyjemne do swobodnego popijania. Dobrze komponuje się z rybami.
Arystokratyczna rodzina Giusti przyzwyczaiła już do nietuzinkowej urody i niezwykłej esencjonalności swoich weneckich win. Nie inaczej prezentuje się tamtejsza interpretacja francuskiego specjału, jakim jest merlot. Wino wytwarzane jest z selekcjonowanych winogron. Przybiera intensywnie rubinową suknię mieniącą się fioletowymi refleksami na rantach kieliszka. W bukiecie dominują lekko słodkawe nuty malin, jeżyn, dojrzałych wiśni, śliwek, przy akompaniamencie ziołowo-fiołkowym. W ustach rozpieszcza smukłością owocu, z dobrze wyważoną kwasowością. Średniej budowy ciało daje poczucie lekkości i harmonijności. Jest przyjemnie, a nawet bardzo przyjemnie. Tak solo, jak i w duecie z typowo włoską kuchnią. Doskonały dodatek do mięs, wędlin i serów włoskich.