Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Specjalny zestaw składający się z trzech białych, wytrwanych win przygotowanych przez kobiety z winnicy Birgit Eichinger, która jest najbardziej znaną kobiecą winnicą w Austrii.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Dostojny, poważny i jeden z najlepszych grunerów w całej Austrii. Pochodzi z siedliska Strasser Gaisberg o statusie Erste Lage usytuowanym na liczącym sobie ponad 300 milionów lat podłożu Masywu Czeskiego. Winogrona zbiera się ręcznie pod koniec września, a wydajność z hektara rzędu 40 hl jest już obietnicą wysokiej jakości. Maceracja, fermentacja i dojrzewanie w dużych dębowych kadziach i stali nierdzewnej. W kieliszku przybiera dość intensywny, żółty kolor. Nos złożony i wyrafinowany. Znaleźć można nuty żółtego jabłka, mango, miodu i skórki pomarańczowej. W ustach pełne i soczyste, z nutą moreli i słonej limonki. Finisz długi, czysty i mineralny. Uniwersalny kompan kulinarny. Sprawdzi się świetnie ze słynnym wiedeńskim sznyclem.
Rasowy austriacki riesling, który został wyprodukowany z owoców pochodzących z tarasowych winnic siedlisk Gaisberg i Heiligenstein, z tym że zebrane zostały one ok. miesiąc wcześniej niż te przeznaczone na wina wyższych kategorii. Fermentację w niskiej temperaturze poprzedziła krótka maceracja na skórkach, a po jej zakończeniu wino dojrzewało na osadzie drożdżowym przez 4 miesiące. Nos jest orzeźwiający, krystalicznie czysty, z delikatnym aromatem moreli, któremu towarzyszy subtelna mineralność. W ustach dochodzi nuta dojrzałych cytrusów, którą podkreśla wyraźna kwasowość. Finisz długi i apetyczny, z utrzymującym się posmakiem. Klasyczny riesling, który dobrze komponuje się z sashimi, indykiem czy kozim serem na ciepło.
Chardonnay z chłodnego klimatu uprawy często uznawane jest za najbliższe stylistycznemu wzorcowi odmiany. W tym przypadku owoce pochodzą z najbardziej wysuniętej na wschód części cru Gaisberg, którego lessowe podłoże nadaje winogronom wyjątkowy smak i aromat. Fermentacja miała miejsce w stali nierdzewnej, którą po 3 tygodniach przerwano aby zatrzymać niewielką ilość resztkowego cukru, po czym wino trafiło do dużych dębowych kadzi, w których dojrzewało przez kolejnych kilka miesięcy. Suknia słomkowej barwy odkrywa intensywne aromaty gruszek, zielonych części kwiatów i cytrusów. W ustach soczyste, żwawe, z dobrą strukturą i delikatną słodyczą. Finisz długi, intensywny i bardzo przyjemny. Świetne wino do kuchni chińskiej i japońskiej.