Zapraszamy na kolację degustacyjną w BARaWINO w Warszawie z udziałem gościa specjalnego!
Odwiedzi nas gość z winnicy Karthäuserhof (jedna z najstarszych winnic świata, znana z wybitnych rieslingów) – Kevin Kleu! Degustacja wyjątkowych win producenta przy akompaniamencie dań, przeniesie nas do doliny rzeki Ruwer, położonej w niemieckim regionie Mozeli.
Zapraszamy również na degustację win bez kolacji w BARaWINO w Krakowie: ZAPISZ SIĘ.
Legendarna posiadłość Karthäuserhof to miejsce jak z bajki. Z winnicy rozciąga się widok na malowniczą dolinę rzek Mozela oraz Ruwer. Parcele należące do producenta Karthäuserhof to jedne z najstarszych winnic na świecie.
W swoim „Atlasie Świata Wina” pisarz Hugh Johnson chwali „wyjątkowo delikatne, niewiarygodnie szlachetne i subtelne wina”, które uprawiane są przez producenta wzdłuż rzeki Ruwer, i wychwala Karthäuserhof jako „wyjątkową winnicę prowadzoną przez jednego z najlepszych winiarzy na świecie”.
Oficjalnie klasztor założono tu w 1335 roku. Został on podarowany przez księcia-elektora z Luksemburga mnichom z zakonu kartuzów. Zakonnicy uprawiali tu winorośl przez prawie 500 lat. Obecnie winnicą zarządza siódme pokolenie rodziny Behler. Niewiele winnic może poszczycić się tak długą i wybitną historią. Na uwagę zasługuje unikatowe terroir, będące połączeniem surowej gleby, specyficznego mikroklimatu i doświadczenia człowieka. Panują tam idealne warunki do uprawy – króla białych szczepów – rieslinga. Wszystkie te elementy sprawiają, że wina Karthäuserhof odznaczają się wyjątkowym charakterem i ogromnym potencjałem do dojrzewania, z pewnością zadowolą najbardziej wymagających koneserów mozelskich rieslingów.
Na spotkaniu w BARaWINO w Warszawie, które odbędzie się 2 października (poniedziałek) o godz. 18:30 będzie można spróbować pięciu win i pięciu dań. Koszt uczestnictwa w wydarzeniu to 280 zł/os. Cena obejmuje kieliszek każdego z prezentowanych win oraz specjalnie dobrane do nich menu degustacyjne. Wszystkie dania zostały opracowane i dobrane przez szefa kuchni BARaWINO Jacka Kuźmickiego.
Lista degustowanych win i dań:
Bruno Riesling Trocken
Tost z krabem / sałata / koper
Bruno Riesling Kabinett Feinherb
Boczniaki / śliwka BBQ
Eitelsbacher Alte Reben Riesling Trocken
Okoń morski / mleko tygrysie / aji amarillo
Riesling Kabinett Grosse Lage
Cielęcina / cykoria / jarmuż
(bezm.) Labraks / raki / jarmuż
Riesling Trocken Grosses Gewachs
Słonecznik / tymianek
Każdemu z prezentowanych win będzie towarzyszyć starannie dobrana potrawa w formie degustacyjnej. Przy zapisie prosimy o wybór menu: standardowe lub bezmięsne (zawiera ryby i/lub owoce morza).
Zapraszamy również na degustację win bez kolacji w BARaWINO w Krakowie: ZAPISZ SIĘ.
Dowiedz się więcej o producencie Karthäuserhof.
Jeżeli chcesz sprawić niespodziankę bliskiej osobie, kup zaproszenie na degustację w prezencie, a my wyślemy zaproszenie w Twoim imieniu (zaproszenie w formie PDF wysyłane drogą e-mail).
Zapoznaj się z regulaminem.
Wiedza o winie fascynuje i prowokuje do ciągłych poszukiwań. Jest jak podróż, która nigdy nie męczy. Dlatego stworzyliśmy program Warsztatów Wina, dzięki któremu okrążysz winiarski świat w 42 godziny.
Skompletuj wszystkie kursy i zostań winnym ekspertem!
KONTAKT
Masz pytanie, potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami!