Kolory Wiosny to dwanaście wyselekcjonowanych win. Pozytywne opinie klientów oraz znakomity stosunek jakości do ceny sprawiają, że wybór staje się oczywisty. Znajdziemy tu siedem win białych, trzy czerwone oraz dwa różowe. Jak na słodkie wina przystało, idealnie komponować się będą ze słodkościami. Wina musujące genialnie sprawdzą się podczas wznoszenia toastów w towarzystwie bliskich. Taka dwunastka zapewni fantastyczne doznania i zapasy na czarną godzinę. W promocyjnej cenie i z darmową dostawą, czy może być coś lepszego?
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Winnice leżą w dolinie San Millán, skąd pochodzi najstarszy zapis języka kastylijskiego, Glosas Emilianenses z X wieku, którego fragment ozdabia kapturek na szyjce butelki. Ręczne winobranie oraz tradycyjna winifikacja z dojrzewaniem w dębie amerykańskim przez rok. Jawna beczkowa słodycz na planie pierwszym, marcepanowo sezamowa. Dalej jeżyny, leśne owoce z cukrem i śmietaną, śliwka i czarna oliwka. Trochę balsamiczno dymne, tytoniowe, klarowne na języku, dość tłuste alkoholem i glicerolem, z wyraźną goryczką i okiełznanym garbnikiem zachowuje nieco rustykalny, autentyczny charakter. Można polubić popijając dania z drobiu.
Pełne pasji primitivo z parceli Burdi, zarządzanej przez zasłużoną w Apulii rodzinę Guarini. Choć pogłoski o jego pokrewieństwie z amerykańskim zinfandel są mało prawdopodobne, to i tak najlepsza odmiana regionalna, która pokazuje południowy temperament! Intensywna, ciemna purpura w barwie i bogaty nos, obfitujący w nuty korzenne i słodkich jeżyn. Na podniebieniu mocne w ataku, nieco szorstki garbnik, z gładkim finałem. Świetne towarzystwo do smażonych mięs.
Monte Cascas to projekt skoncentrowany na poszukiwaniu najlepszych siedlisk,odmian winorośli, przez najbardziej doświadczonych winiarzy. Duży nacisk winiarze kładą na wina z lokalnych szczepów, które najlepiej odzwierciedlają charakterystykę poszczególnych regionów winiarskich Portugalii. Casca Wines Colheita Beira Interior DOC Organic White to organiczne, wegańskie wino z mało znanych odmian síria, fonte cal. Wino świeże i mineralne, w którym wyróżniają się nuty owoców cytrusowych i wiciokrzewu. Trzymiesięczne dojrzewanie w beczkach dodają ciała i charakteru. Wino idealnie sprawdzi się jako towarzysz miękkich serów, owoców morza czy makaronu.
Rasowy riesling reński z wyczuwalnym cukrem resztkowym. Parcele niewielkiej rodzinnej winiarni w okolicy Martinstahl to idealne siedlisko tego szczepu, wypromowane już w średniowieczu przez cystersów ze sławnego klasztoru Eberbach. Piękne i soczyste aromaty dojrzałych owoców, rozpoznawalne są zarówno brzoskwinie i morele, jak i ananasy. W ustach delikatna słodycz, wino kompletne, uniwersalne. Smakuje samodzielnie, ale i w towarzystwie miękkich serów, pasztetów, przystawek.
Winogrona pochodzą z ekologicznych upraw położonych w Uco Valley, w najwyższych partiach Tupungato. Dla zachowania świeżości, sauvignon fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie układało się przez 4 miesiące w butelce. Przywdziało jasnożółte szaty z zielonkawym odcieniem. W zapachu nęci tropikalnymi nutami cytrusów. W ustach już nie tak delikatne, co daje ciekawy efekt. Do głosu dochodzą grejpfruty, brzoskwinie, limonka i kiwi. Czysta i miła dla podniebienia struktura, w której kwasowość buduje świetny potencjał do łączenia z owocami morza i rybami.
Różowe sauvignon blanc? W Nowej Zelandii, kraju śmiałych innowacji to jest możliwe! Wino Hole in the Water Blush, czyli „zarumienione”, powstało przez kupaż z niewielką ilością pinot noir. Piękna suknia w bladym odcieniu owocu granatu i klasycznie intensywny, rześki aromat owoców tropikalnych z niuansem truskawki w tle. Na podniebieniu soczyste, pełne i kwasowe. Warto spróbować do świeżych owoców morza, lub samo dla czystej przyjemności.
Delikatnie wytrawne, różowe wino musujące produkowane metodą klasyczną, w katalońskiej piwniczce. Kupaż ciemnych odmian winorośli hiszpańskich i pinot noir, odpowiednio długo winifikowany. Ujmująca, intensywna barwa czerwonych grejpfrutów. Wyraźny, owocowy charakter aromatów. Przychodzą na myśl żurawiny, maliny i poziomki. Aperitif, zimne przekąski, ryby, lub owocowy deser, to szerokie spektrum możliwych zestawień z tym winem!
Beztroskie białe wino, które przypomina równie beztroskie wakacje spędzone nad jeziorem Garda. Powstało na bazie lokalnych odmian winorośli: garganegi, trebbiano, tai, cortese oraz kilku innych. Każda z nich winifikowana oddzielnie, by na końcu gotowe wina połączyć w jeden blend. Suknia jasno-żółta z zielonkawymi refleksami. W nosie bogactwo aromatów gruszek, jabłek i białych kwiatów. W ustach krągłe, dobrze zbudowane, soczyste i orzeźwiające. Wytrawne, ale nie ostre. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 8-10 st. w towarzystwie przystawek, makaronów, tortellini, warzywnych sałatek czy białego mięsa.
Wyżyny prosecco, w wersji wytwornej i subtelnej, osiągnięte dzięki ograniczeniu produkcji i wykorzystaniu znakomitego terroir, wyróżnionego spośród morza prostych win musujących o tej nazwie. Chodzi o niewielki obszar wokół miejscowości Asolo, gdzie winogrona odmiany glera, dawniej zwane prosecco, zyskują wyjątkową dojrzałość i równowagę. W winie cieszy intensywny, owocowy bukiet, z zapowiadającą świeżość cytryną i papierówką na pierwszym planie oraz kwiatami akacji w tle. Na podniebieniu wyostrzona, rześka kwasowość harmonizuje z krągłością owocu. Szlachetny aperitif.
Oryginalne, słodkie wino z Gaskonii. Siłą tutejszych winnic, na dobrym i suchym podłożu piasków i iłów, są białe odmiany, takie jak lokalna manseng. Winogrona zbiera się późno, by uzyskać odpowiednią ilość naturalnej słodyczy w owocach. Fermentacja w obniżonej temperaturze. Ponad pół roku dojrzewało na osadzie drożdżowym w kadziach stalowych. Jasnozłota barwa i miły bukiet kwiatowo-cytrusowy. Spora dawka aksamitnej, miodowej w charakterze słodyczy. Można podać przed lub po posiłku, dla Francuza oczywiście pasuje do sera Roquefort, dla Polaka raczej do szarlotki. Obie wersje prawidłowe.
Riesling ekologiczny, do którego produkcji używa się tylko naturalnych środków, zarówno w winnicach, jak i w winiarni. Posiada aż 49 gramów cukru resztkowego na litr, który znakomicie zamaskowała wysoka kwasowość. Kuszące aromaty owoców cytrusowych i miodu. Niezwykle trwałe i wartościowe w ustach. Wino bardzo praktyczne i elastyczne w łączeniu z potrawami. Pasuje zarówno do sałatek owocowych, jak i do kuchni tajskiej, azjatyckich sosów słodko-kwaśnych.
Cabane, czerwone wytrawne wino, będące efektem kupażu odmian cabernet cortis, cabernet dorsa, cabernet carol i cabernet carbon. Złożona struktura, oparta na kontakcie wina z dębową beczką, uwalnia nuty lekko tytoniowe, skórzane, które z czasem uzupełniane są aromatami jeżyn, wiśni, a także zielonej papryki. W ustach lekka kwasowość oraz wyczuwalne taniny świetnie skomponują wino z daniami z czerwonego mięsa, pieczonymi warzywami i serami długodojrzewającymi.