Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Zestaw zawiera 12 win wybranych tak, by idealnie pasowały na Święta i Nowy Rok. Mamy tu 5 win białych, 5 czerwonych i dwa wina musujące. Dwa wina słodkie będą stanowić świetne towarzystwo dla ciast i innych słodkości. Prosecco i cava sprawdzą się do wznoszenia toastów oraz podczas celebrowania Sylwestra. Pozostałe butelki podkreślą smak świątecznych potraw. Zestaw cechuje bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
Przyjemnie owocowe, słodkie wino z okolic Nawarry, na północy Hiszpanii. Jest to kupaż różnych odmian lokalnych ze sporą dawką cukru resztkowego, która nadaje trunkowi deserowy charakter. Wśród aromatów wyczuwalne wiśnie i czereśnie w syropie, oraz subtelny akcent korzenny. Na podniebieniu dość zwiewne i lekkie, wyraźnie słodkie. Można podawać do miękkich serów, albo niezbyt intensywnych deserów na bazie owocowej.
Butelka tego eleganckiego wina jest uhonorowaniem tradycji arystokratów weneckich, dla których villa to symbol stylu życia, synonim przyjemnie spędzonego czasu. Delikatny i świeży trunek pasuje do atmosfery podmiejskich willi, rozsianych po wzgórzach Prosecco. W kieliszku długotrwałe, pełne wigoru musowanie, błyszczy słomkowa suknia. Wyczuwa się przyjemne nuty kwitnących sadów, jabłoni, akacji oraz morele i grejpfruty. Na podniebieniu rześkie, z cytrusowym finałem. Radość, którą warto się dzielić.
Odmianowe wino z Abruzji, które powstało na bazie szczepu cabernet sauvignon dorastającego na gliniasto-wapiennym podłożu na wysokości ok. 150 metrów n.p.m. Grona zebrane zostały pod koniec września, a w procesie produkcji zastosowano fermentację w miazdze w kontrolowanej temperaturze oraz fermetnację malolaktyczną. Dojrzewanie w stali nierdzewnej i kontrola temperatury pozwoliły podkreślić owocowy styl tego wina. W kieliszku znajdziemy dość intensywne aromaty czarnej wiśni, porzeczki i jagód z lekkim akcentem eukaliptusa. W ustach całkiem sporo ciała, krągła tanina i migdałowa końcówka. Wino dobrze wkomponuje się w towarzystwo dań z grilla, pieczonej kiełbaski oraz wędlin i serów.
Chieti to niewielkie miasto w regionie Abruzzo, od którego nazwę wzięła prowincja i apelacja, w której powstają raczej proste, ale często dobrej jakości wina białe, różowe i czerwone tak spokojne, jak i musujące. W tym przypadku mamy do czynienia w stu procentach z odmianą pinot girgio. Po zbiorach, w celu zapewnienia intensywnych owocowych aromatów i cech szczególnych odmiany, winogrona przeszły zimną macerację, a następnie zostały delikatnie wyciśnięte. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej. W nosie wyczuwalne są typowe aromaty jabłek, gruszek, cytryny i nektarynki, z delikatną nutą roślinną. Usta przyjemnie orzeźwiające, z niezłym ciałem i delikatną kwasowością. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 12 stopni w towarzystwie lekkich przystawek, ryb i owoców morza.
Miłe, lekko słodkie wino z południa Francji. Delikatna i jasna barwa. Wyraźny, czysty aromat dojrzałych owoców i kwiatów. Przyjemne nuty ananasa i pigwy. W ataku łagodne słodyczą, ożywione kwasowością na finiszu. W sumie harmonijne i kompletne. Dobry pomysł na odpowiednio schłodzony aperitif lub we francuskim stylu dodatek do pasztetów, a w międzynarodowym do owocowych deserów.
Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Styl klasyczny dla Doliny Maipo, porównywanej z Bordeaux, ze względu na podobny, choć cieplejszy klimat i optymalne warunki glebowe dla caberneta właśnie. Głęboka, purpurowa suknia. Wśród aromatów obecne są jagody, cynamon i lukrecja. W ataku słodkawe nuty karmelu, ładnie przechodzą w cierpką porzeczkę. Wyważony, zaokrąglony posmak beczkowy.
Uczciwy w najlepszym tego słowa znaczeniu, półwytrawny riesling, który przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom delikatnych win o lekko wyczuwalnej słodyczy. Powstał w regionie, w którym winorośl uprawiana była już w II wieku! Profil aromatyczny charakteryzują typowe dla młodych win z tej odmiany zapachy grejpfruta, skórki cytrynowej, miodu i kwiatów. W ustach daje o sobie znać słodycz i kwasowość w świetnej proporcji. Długa końcówka z przyjemnym akcentem mineralnym pozostawia wrażenie dobrze skrojonego wina. Sprawdzi się jako aperitif, ale także w połączeniu z pikantną kuchnią wschodnią lub jako dodatek do miękkich serów. Podawać schłodzone.
Cava, choć wywodzi się z Katalonii i to tam ma najliczniejszą reprezentację, jest jedyną ponadregionalną apelacją w Hiszpanii. Oznacza to, że można w ten sposób oznaczać spełniające określone kryteria wina musujące pochodzące również z innych regionów Półwyspu Iberyjskiego. W tym przypadku mamy do czynienia z winem z Extremadury. Powstało na bazie macabeo i parellady, w równych proporcjach. Druga fermentacja w butelce i dojrzewanie na osadzie. Suknia typowa, jasnożółta, z dość intensywnym musowaniem niewielkich bąbelków. W nosie dominują aromaty suszonego jabłka, skórki grejpfruta, brioszki i prażonych migdałów. W ustach świeże, delikatne, z cytrusową końcówką i wyraźną kwasowością. W sam raz na aperitif lub za rekomendacją producenta – do ostryg i muli.
Zaskakująco przyjemne wino na co dzień, o bardzo wyrazistym zapachu. Bazuje na lokalnych, mało znanych, gaskońskich odmianach. Zatem niespodzianka dla zmęczonych powszedniością chardonnay, i to miła! Naprawdę zmysłowy i apetyczny zestaw aromatów. Jest i agrestowa świeżość z nieco roślinnym orzeźwieniem i słodycz spod znaku mirabelek, moreli i mandarynek. W ustach wyczuwalna równowaga, jest trochę ciała i potrzebna rześkość. Nie potrzebuje jedzenia ani wymówek, pije się lekko i z apetytem.
Nowoczesny, portugalsko-francuski kupaż z gorącego południa Portugalii. Wino treściwe, krzepkie i apetyczne. Przez sześć miesięcy dojrzewało w nowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, butelkowane bez filtracji, może wytrącić naturalny osad. W wyglądzie gęste, ciemnopurpurowe. Ma mocny i wyraźny bukiet ciemnych owoców, ziół i gorzkiej czekolady. Na podniebieniu skoncentrowane, konfiturowe, wsparte o miękkie taniny. Zdrowa dawka słońca na pochmurne, chłodne i krótkie dni; przypasuje też do mięsnego obiadu.
W wolnym tłumaczeniu nazwa wina to góra deszczowa, widoczna wśród wielu kropli na skromnej etykiecie, wizja trudna do spełnienia w gorącym klimacie regionu Alentejo na południu Portugalii. Jest to kupaż oparty o szlachetną odmianę touriga nacional. Sprzyja jej siedlisko łupkowe, tu urozmaicone też o gleby gliniaste. Mimo krótkiego dojrzewania tylko w kadziach stalowych, wino jest treściwe, z wyczuwalnym garbnikiem i kwasowością, właśnie dzięki obecności touriga. Ma intensywne zapachy owocowe, zwłaszcza śliwek i porzeczek, z akcentami korzennymi. Na podniebieniu rześkie, dobre do serów i wędlin.
Klasyczne orzeźwienie z krainy „zielonych win” leżącej na północy Portugalii. Vilacetinho ma 30 hektarów winnic dobrze usytuowanych na wzgórzach z południową ekspozycją, na granitowym podłożu. Mieszanka lokalnych odmian, z rześką arinto na czele, dobrze sprawdza się w chłodnym, atlantyckim klimacie. Wino ma jasną, przejrzystą barwę i drobne pęcherzyki gazu, podkreślające młodzieńczą świeżość. Delikatne aromaty kwitnącego sadu i cytrusów uzupełnia wyraziste orzeźwienie w smaku. Na języku jest lekkie, żywe i smaczne. Pije się miło i niepostrzeżenie. Wino może posiadać szczątkową zawartość CO2