Odbiór z automatów i punktów DPD Pickpup. Sprawdź!
Smak, styl: | |
---|---|
Kod produktu: |
|
Konkretna Szóstka to zestaw składający się z sześciu znakomitych win. Znajdziemy tutaj białe wino musujące produkowane metodą Charmata z regionu Marche, a także różową odmianę wina musującego wyprodukowanego metodą klasyczną, w katalońskiej piwniczce. Słodkie wina reprezentowane są przez klasyczny kupaż szczepów sémillon, sauvignon blanc i muscadelle oraz primitivo z gorącego południa Włoch. Całość zestawu dopełniają: jedyne białe, wytrawne wino w Piemocie, które zyskało najwyższy statut apelacji włoskiej – prestiżowe oznaczenie DOCG oraz przyjemne w odbiorze, żywe, owocowe porto, będące kupażem lokalnych szczepów touriga nacional, touriga franca i tinta roriz „Portie” Fine Ruby. Zestaw ten wspaniale sprawdzi się w towarzystwie deserów oraz owoców.
Zestaw pakowany jest w standardowe pudełko kartonowe chroniące zawartość przed uszkodzeniem, które nie jest opakowaniem ozdobnym. Jeśli chcesz sprawić komuś niespodziankę, możesz podać treść życzeń podczas składania zamówienia, a my dołączymy je bezpłatnie na specjalnie przygotowanej karcie w kopercie.
Mimo że wygląda niepozornie, to wino musujące produkowane metodą Charmata jest ważnym punktem programu jednej z najlepszych winiarni w Marchii – Garofoli. Powstało w stu procentach z odmiany verdicchio, która w apelacji Verdicchio dei Castelli di Jesi dorasta w części klasyfikowanej jako classico. Druga fermentacja w zbiorniku, w niskiej temperaturze, a następnie dojrzewanie przez ok. 6 miesięcy. Wino jest jasnej, słomkowej barwy z zielonkawymi refleksami, trwałymi bąbelkami i pianką. Paleta smaków i aromatów rozciąga się przez brzoskwinie i białe kwiaty z dużą dawką świeżości. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 8-10 stopni jako aperitif lub do zimnych przystawek i delikatnych ryb.
Delikatnie wytrawne, różowe wino musujące produkowane metodą klasyczną, w katalońskiej piwniczce. Kupaż ciemnych odmian winorośli hiszpańskich i pinot noir, odpowiednio długo winifikowany. Ujmująca, intensywna barwa czerwonych grejpfrutów. Wyraźny, owocowy charakter aromatów. Przychodzą na myśl żurawiny, maliny i poziomki. Aperitif, zimne przekąski, ryby, lub owocowy deser, to szerokie spektrum możliwych zestawień z tym winem!
Zamek Château de Toulet należy do rodziny Tourré od trzech pokoleń. Obecnie winnica obejmuje 40 hektarów, skoncentrowanych wokół miasteczka Loupiac. Klasyczny kupaż szczepów sémillon, sauvignon blanc i muscadelle. Gleba gliniasto-wapienna wpływa na tzw. mineralność wina. Panuje tam szczególny mikroklimat, gęste, poranne mgły i słoneczne popołudnia stwarzają idealne warunki do produkcji win botrytyzowanych (grona porażone są szlachetną pleśnią, z łac. Botrytis cinerea). Wino dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej, w niskiej temperaturze, przez około 15 miesięcy. W nosie delikatne aromaty cytrusowe, nuty białych brzoskwiń i skórki pomarańczy. W ustach z kolei perfekcyjna równowaga między słodyczą a kwasowością. Wino doskonale sprawdzi się jako aperitif lub towarzysz owocowych deserów. Będzie się także świetnie komponować z serami z przerostem niebieskiej pleśni.
Nieczęsto spotykane słodkie wino czerwone z gorącego południa Włoch. Nie jest tak mocne i ciężkie jak wina likierowe, a naturalny cukier resztkowy równoważą garbniki solidnie macerowanych gron odmiany primitivo. Winnice mają ponad trzydzieści lat. Zebrane grona podsusza się dla koncentracji cukrów, po krótkiej fermentacji dojrzewa pół roku w kadziach. Ma barwę gęstej purpury i fioletu, intensywny zapach leśnych owoców i truskawek z niuansami czekolady i przypraw korzennych. Dzięki niezłej równowadze smaku zachowuje rześkość. Można spróbować z przekąskami jak orzechy czy prażone migdały, z serem pecorino, ale chyba najsensowniej do suchych ciast i pierników.
Jedyne białe, wytrawne wino w Piemocie, które zyskało najwyższy statut apelacji włoskiej – prestiżowe oznaczenie DOCG. Gavi to nazwa wzgórz w prowincji Alessandria, gdzie z gron cortese powstaje wino rześkie, świeże i aromatyczne. Ręczne winobranie i winifikacja w obniżonej temperaturze pozwalają zachować jakość aromatów. Bukiet złożony, kwiatowo-owocowy. Dobrze orzeźwiające, nieco mineralne w ustach. Pasuje do owoców morza i łagodnie przyrządzonych ryb, np. gotowanych na parze.
„Portie” Fine Ruby to bardzo przyjemne w odbiorze, żywe, owocowe porto, będące kupażem lokalnych szczepów touriga nacional, touriga franca i tinta roriz, wzrastających na łupkowych glebach doliny rzeki Douro. Wino o młodzieńczym charakterze, wyrazistym smaku, głębokiej, czerwonej barwie i intensywnej owocowości. Po fermentacji wino jest wzmacniane destylatem gronowym, co pozwala zachować mu naturalną słodycz. Leżakowanie odbywa się w dębowych beczkach przez średnio trzy lata. Zarówno w nosie, jak i w ustach wyczuwalne są nuty dojrzałych, czerwonych jagód, uzupełnione subtelnymi akcentami przypraw i gorzkiej czekolady. Finisz jest bogaty i długotrwały, z idealną równowagą słodyczy i kwasowości.