Zestaw od okrutnej Królowej Lodu. Ma ona serce z zamrożonego kamienia i najgorsze zamiary, ale trzeba jej przyznać, że na winie się zna. Jeśli się Wam uda zakraść do jej mroźnej piwnicy i zwędzić butelkę, będziecie szczęśliwcami. Albo możecie zamówić je i u nas.
W zestawie są: dwa eleganckie Isabelino z Kastylii, dwa rześkie i mineralne Mezzo z Włoch oraz dwa lizbońskie nektary życia od producenta Alfacinha.
Chociaż to podstawowe wino bodegi, ma ono w sobie królewską elegancję. W końcu nazwa Reina de Castilla zobowiązuje! Nowoczesna bodega na szczęście nie ogranicza się do rojalistycznych etykiet, ale dba o winnice i proces produkcji win starannie. Isabelino robi dobre wrażenie, jest błyszczące i bardzo jasne, z niuansem królewskiego złota oczywiście. W intensywnym zapachu dominują białe kwiaty i świeże owoce mango. Na podniebieniu żywe, lekko kwasowe, z przyjaznym zaokrągleniem smaku. Świetne na aperitif, do przekąsek i sałatek warzywnych.
Kupaż lokalnych odmian: arinto oraz fernao pires z okolic Lizbony. Za świeżość jest odpowiedzialna fermentacja w stalowych kadziach w niskiej temperaturze. Nos orzeźwiający z dominującymi aromatami limonki i zielonego jabłka. W ustach chrupkie o przyjemnej kwasowości i czystym finiszu. Idealne na ciepłe dni.
Chieti to niewielkie miasto w regionie Abruzzo, od którego nazwę wzięła prowincja i apelacja, w której powstają raczej proste, ale często dobrej jakości wina białe, różowe i czerwone tak spokojne, jak i musujące. W tym przypadku mamy do czynienia w stu procentach z odmianą pinot girgio. Po zbiorach, w celu zapewnienia intensywnych owocowych aromatów i cech szczególnych odmiany, winogrona przeszły zimną macerację, a następnie zostały delikatnie wyciśnięte. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali nierdzewnej. W nosie wyczuwalne są typowe aromaty jabłek, gruszek, cytryny i nektarynki, z delikatną nutą roślinną. Usta przyjemnie orzeźwiające, z niezłym ciałem i delikatną kwasowością. Producent rekomenduje podawanie w temperaturze 12 stopni w towarzystwie lekkich przystawek, ryb i owoców morza.